"Йогурт: Eкспортен продукт с 20 млн. японски клиенти" - така е озаглавен материалът на "Файнаншъл таймс", посветен на българското кисело мляко, който е включен в специалната притурка за страната ни в брой от 16 ноември.

Малко бактерии може да са така популярни като Lactobacillus bulgaricus, необходимата съставка за уникалната българска версия на йогурта, пише Керин Хоуп и разказва:

"Студената супа от кисело мляко и краставици, известна като таратор, е вкусен ключов елемент от българската кухня.

Там йогурта се използва вместо мляко или сметана в супите и като допълнение към зеленчукови ястия, върви и към яйцата на очи.

Ролята на пръчковидната бактерия обаче не се ограничава с употребата в кухнята - разтвореният йогурт често се дава на бебетата вместо мляко, а лекарите съветват пациентите си да гълтат антибиотиците с чаша течно кисело мляко, за да избегнат стомашни неразположения.

Според официалната статистика консумацията на йогурт на човек от населението в България, която някога е била най-високата в света, от падането на комунизма насам е намаляла наполовина до 22 кг годишно.

На българския пазар си проправят път световни марки плодов йогурт с вносната бактерия Lactobacillus acidophilus, но според водещата авторка на кулинарни книги Лилия Герасимова киселото мляко, произведено с местната бактерия, продължава да държи първото място.

"Статистиката не отчита факта, че много хора с ниски доходи са започнали сами да си правят кисело мляко. Моето усещане е, че хората го ядат колкото и досега - обикновено на закуска и преди лягане", казва тя и обяснява:

"Да си направиш кисело мляко не е трудно. Вземаш голяма супена лъжица от някаква търговска марка, разбъркваш я в литър прясно мляко, затоплено до 40-45 градуса по Целзий и го оставяш на топло за два-три часа."

Колкото повече бактерия, толкова по-добре: "Истинското българско кисело мляко съдържа десетки милиони лактобацилуси във всеки грам."

Според Милкана Йорданова, която със съпруга си има мандра за сирене в планинското село Смелян в Родопите, твърди, че най-добрият йогурт се прави от овче мляко, "но то се намира трудно целогодишно и затова повечето хора тук гледат крави".

Тя произвежда кисело мляко за семейството си, но и за гостите на малкия хотел, който фамилията притежава.

Обмисляла е дали да не започне промишлено производство на кисело мляко, но е решила, че "ще е трудно да набавяме толкова големи количества висококачествено мляко, със сиренето е по-лесно".

Тригодишната суша в България е намалила числеността на добитъка и е качила рязко цените на прясното мляко.

Производството на мляко и млечни изделия се е окрупнило, а секторът се подготвя за присъединяването към ЕС и въвеждането на млечни квоти, но местните предприятия все още разчитат на доставки от десетки местни фермери.

Стефан Димитров, изпълнителен директор на казанлъшката фирма "Маркели", казва: "След обилните дъждове тази година пасищата се възстановиха и фермерите ще могат да изхранват кравите си. Нашето производство на прясно и кисело мляко обаче все още е под капацитета, който имаме."

Българската бактерия обаче не е застрашена.

Открита в началото на ХХ век от учения Стамен Григоров, сега тя се среща навсякъде, а особено много - в Родопския район.

В колекцията на държавната фирма "Ел Би Булгарикум", която разполага с патента и пропагандира качествата на българския лактобацилус, има над 700 разновидности на бактерията, изолирани в различни части на страната и повече от 100 комбинации от стартови култури за производството на йогурт.

Цона Стефанова, която ръководи направлението за изследователска дейност и развитие във фирмата, обяснява: "Най-новите изследвания доказват, че освен да възстановява баланса на храносмилателната система, бактерията играе робя в укрепването на имунитета."

"Ел Би Булгарикум" прави кисело мляко и сирене под своя собствена марка, а изделията й се изнасят в повече от 10 страни в Европа и Близкия изток.

Фирмата продава и стартова култура на 16 държави, които имат лиценз за производството на българския йогурт.

Най-големият пазар е Япония, където редовната клиентела наброява над 20 млн. души - около три пъти повече, отколкото в България", заключава "Файнаншъл таймс".

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Стрелба в университет във Флорида

Стрелба в университет във Флорида

Свят Преди 8 часа

Най-малко шестима души са ранени

Верижна катастрофа със 7 коли на „Тракия”

Верижна катастрофа със 7 коли на „Тракия”

България Преди 10 часа

На място са пристигнали четири линейки

Макрон, Рубио и Уиктоф преговарят за мир в Украйна

Макрон, Рубио и Уиктоф преговарят за мир в Украйна

Свят Преди 13 часа

Преди дни Уиткоф се срещна с руския президент Владимир Путин

Жесток побой над 14-годишно момче в Добрич

Жесток побой над 14-годишно момче в Добрич

България Преди 13 часа

Задържаният е на 13 години, тренира бокс

В Русия талибаните вече не са терористична организация

В Русия талибаните вече не са терористична организация

Свят Преди 13 часа

Решението за отмяна на етикета не е равносилно на официално признаване на талибанските власти

,

Най-богатият университет срещу най-могъщия човек

Свят Преди 13 часа

Харвардският университет засега остава най-известната институция, която се противопоставя на Тръмп

Кола пламна на бул. "Цариградско шосе" в София

Кола пламна на бул. "Цариградско шосе" в София

България Преди 13 часа

Полиция и пожарна са на мястото на инцидента

Джесика Алба

„Насочете гнева си към Тръмп“: Джесика Алба защитава жените в Космоса

Любопитно Преди 13 часа

Джесика Алба подкрепи спорната женска мисия на Blue Origin

Пожарът в Кочани взе още една жертва

Пожарът в Кочани взе още една жертва

Свят Преди 14 часа

Той е 62-та жертва на трагедията в Кочани

Дончев: Подаваме искане за второ плащане по НПВУ

Дончев: Подаваме искане за второ плащане по НПВУ

България Преди 14 часа

Дончев: Увеличаваме бюджета на някои инвестиции, които вървят добре

Великден с NOVA: Празнично настроение и емоции за цялото семейство

Великден с NOVA: Празнично настроение и емоции за цялото семейство

Любопитно Преди 14 часа

Специална програма очаква зрителите по време на най-светлите празници

„Мислехме, че това е краят“: Пасажери в паника след откъсване на колело при кацане на самолет

„Мислехме, че това е краят“: Пасажери в паника след откъсване на колело при кацане на самолет

Свят Преди 14 часа

По време на първия опит за кацане самолетът Airbus A321 получава „механичен проблем“

<p>МО: Не изпращаме повиквателни за мобилизация</p>

Министерство на обраната: Не изпращаме повиквателни за мобилизация

България Преди 14 часа

Извършва се актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса