Ф едерацията на гръцките собственици на ресторанти призова членовете си да спрат използването на слънчогледово олио поради здравната заплаха, която представляват замърсените доставки от Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Ресторантьорите ще трябва да използват зехтин или растително масло от други култури, докато се провежда разследване от страна на гръцката правителствена служба за храните.
Службата е разпоредила да бъдат изтеглени от супремаркетите и складовете всички количества от слънчогледовото олио, внесено през 2008 г., след като беше установено замърсяване с минерално масло.
Властите бяха критикувани за липсата на бърза намеса, което позволи стотици тонове от токсичното олио да достигнат до консуматорите.
Макар зехтинът е предпочитан от гърците, слънчогледовото олио често се използва за пържене или в пакетираните храни.