0

Един от най-богатите мъже в България Румен Гайтански заплашва, че ако му прекратят договора за чистене на София, Столичната община ще трябва да му заплати най-малко 6,5 милиона лв. неустойка.

Собственикът на концесионера по чистотата на София твърди, че според закона, за да бъде прекратена концесията, трябва да има трикратно неизпълнение на неговите задължения, "което означава три дни да не вдигам изобщо боклука". До сега не се било случвало такова нещо, нямало и да се случи.

Собственикът на трите фирми, които чистят София вече дад 10 години, е прочут като притежател на най-скъпите автомобили в страната, с прякора "Вълка", който го обиждал, и с това, че не дава интервюта.

Обидният прякор се е появил и разпространил, защото Гайтански е кръстил едната си фирма за боклук "Волф", което на немски език означава вълк.

В. "24 часа" се гордее, че пръв успя да вземе интервю от Гайтански на 29 декември миналата година. Сега той отново проговаря пред Кристина Кръстева от вестника, защото преди два дни общинските съветници от БСП са поискали предсрочно прекратяване на концесията.

"24 часа" напомня, че през 1998 г. Столичният общински съвет е оформил дейността на Гайтански като концесия. По договора с кметството той чисти "Младост", "Люлин", "Овча купел" и "Витоша" до 2009 г. Чак до 2014 г. обаче е срокиът за останалите 20 столични района. От миналата година Гайтански преговарял с английския инвестиционен фонд "Икуест" за продажбата на почистващите фирми.

Ето и цялото интервю на Румен Гайтански за "24 часа":

- Г-н Гайтански, как ще коментирате искането на съветници да се прекрати концесията за почистването на София? Това възможно ли е според договорите?

- Не съм запознат дали общинските съветници могат да прекратят концесията, тъй като по Търговския закон вътре има точка как може да стане това.

На мен ми възлагат краткостта на вдигане на съдовете. Казват ми "В Бояна ще вдигаш на 3 дни един път", а това е квартал на София, в който живеят богати хора и не са съгласни да им се вдига на З дни веднъж. В Драгалевци ми е възложено още по-рядко - на 4 дни един път, в Богров на 7 дни един път.

За миенето също не решавам аз. Общината ми възлага какво точно да се прави и ме контролира с ежедневни протоколи, които се подписват двустранно - от мой и от техен проверител, че днес до 16,30 ч е свършена работата.

- Но ако все пак СОС успее да прекрати концесията, каквато докладна готвят червените съветници още за следващото заседание?

- Ако настояват и съберат нужните гласове, с които могат да вземат концесията, аз ще си търся правата в съда. Предполагам, че в общинския съвет няма да могат да се разберат партийно.

Правят изявления, че концесията не е изгодна, но през 2003 г., в началото на третия мандат на Софиянски, новоизбраните тогава съветници, тоест сегашните съветници, ме помолиха да направим анекс към договора. Аз се съгласих с всички техни точки и ги подписах.

Година и половина по-късно, след като Софиянски стана депутат, дойде Бойко Борисов, който също не беше доволен от концесията, и пак преразгледахме договора - във връзка с цени и т.н. Направих пак това, което те поискаха, и се стигна до втори анекс.

Два пъти сме актуализирали договора в този мандат, за по-малко от 4 г. - и по времето на Софиянски, и по времето на Борисов. Два пъти правя анекс на концесионен договор, което е недопустимо, но аз се съгласих само и само да имаме добър тон с общината.

Първия път променихме отчитането от "на чист район" на "на вдигната кофа". Втория път наложиха принципа те да възлагат, аз да изпълнявам. Така общината казва "Миеш 8 метра" - мия 8 метра; "Миеш само една улица" - мия само една улица; "Миеш само от едната страна", и т.н.

Те искаха да си възстановят така нареченото БКС както беше по комунистическо време - те възлагат, ти изпълняваш.

Все едно съм им подчинена фирма. Каквото ни възложи общината, ние го изпълняваме. План-сметката е тяхна, не наша и те не са съгласни да ни възложат повече работа, защото така ще трябва да ни дадат повече пари.

Миналата година задачата беше за 70 млн. лв. Те казаха - а, не, ще я направим 50 милиона. Е, как да бъде чисто? Как да мия?

Твърдението, че лъжа с брой камиони за зимно почистване не отговаря на истината, тъй като в договора ми никъде не е записано с колко камиона трябва да почистя даден район. Мога да го чистя с един, мога и с 5. Мога с 500 камиона, мога с 400, важното е дали сутринта ще са чисти улиците с градски транспорт. Освен това мога да съм взел камиони под наем, имам право да ползвам подизпълнители.

- Обвиняват ви, че като се разделят парите за чистота на жител сега и се сравни с тези от 1997 г., съотношението е скочило в пъти.

- Абсолютна лъжа е това. Не може градът да се е увеличил от 1997 г. до 2007 г. със 100 000 - 110 000 човека. Ако някой вярва на това, аз не желая да го коментирам, безсмислено е просто да се говори на тая тема. Дават ми, че 1997-а са били 1 190 000 жители на София, а 2006 г. - 1 300 000.

Това, ако някой го смята за достоверно... Аз мога да извадя от ЦИК колко хора гласуват и това мога да го докажа, но никой не може да твърди с абсолютна точност колко хора живеят в София.

- Къде все пак се разминавате в оценките си с общината?

- Ако започнем да се връщаме назад, през 2006 г. общината е събрала 95 милиона лева от такса смет, която ние всички плащаме. Същата година за концесията общината дава 48 милиона. Къде е разликата?

През 2005-а от таксата са събрани 64 милиона, ние сме получили 49 милиона. 2004-а от такса 62 милиона за почистване общината ни е дала 48 милиона. Къде са тия пари? Ако 95 милиона през 2006-а бяха постъпили при мен, София нямаше да е в това състояние.

В разликата между 95 и 48 милиона е ябълката на раздора и там може да се дискутира. Така че за концесията изобщо не се притеснявам.

- Някакви неустойки има ли в договорите при пред срочно прекратяване?

- Има неустойки, плюс това в концесионния ми до говор е записано, че всяка година от 1998 до 2007 г. с 20% трябва задължително да ни се увеличава бюджетът. Това не се спазва. До сега съм си мълчал.

Ако бюджетът през 1999-а ни е бил примерно 25 или 30 милиона, с 20%трябва да е растял всяка година до 2007-а. Точно обратното, най-добрата година беше 2003-а, когато съм взел 50 милиона и оттам почвам да падам надолу.

- Ще си ги търсите ли тези милиони със задна дата?

- Не, няма, но ако ми вземат концесията, ще си търся правата за пропуснати ползи до 2014 г., докогато ми е договорът.

- Това колко десетки милиона са?

- Сметнете - 15 процента, ако ми е печалбата на година, умножено по годините до 2014 г.

(За т.г. общината отпуска близо 50 млн. лв. на "Чистота", "Волф" и ДИТЦ, което означава, че пропуснатите ползи само за 2007 г. са към 6,5 млн. лв. Ако бюджетът се запази, при прекратяване на концесията Гайтански ще претендира за 52 млн. лв. пропуснати ползи - б.р.)

Така се случи и сега. Оспорваше ми г-н Каролев зимното почистване за 2005/2006 и общинският съвет взе решение да не ми ги плащат, тъй като считат, че не съм извършил такава работа. Аз, естествено, заведох дело, на първа инстанция ги осъдих, вчера (в понеделник - б.р.) мина на апелативен съд - пак ги осъдих.

И сега, ако иска, общината може да ходи и на Върховен съд, но предполагам, че няма да го направи. Защото на 8 милиона досега само лихвите са 3 милиона, плюс 620 000 лева такси по делото, които съм дал. София трябва да плати З млн. лв. лихва само на оспорваните пари.

А ако отидем на Върховен съд, където датите се насрочват след година - година и половина, вече ще са минали три години и на тези 8 милиона, за колкото съдя общината, и лихвите ще бъдат 8 милиона.

И кой в крайна сметка ще ги плати? Данъкоплатецът. Заради Каролев, който всяка сутрин ходи по телевизиите и от всичко разбира. Как се съгласи общината така сляпо да води дела с мен, след като нейният инспекторат ми разписва ежедневен протокол, който се събира в месечен, и на този едномесечен протокол аз пускам фактура?! Как може да оспорват нещо, което са подписали те?

- Значи няма да се дадете на съветниците да ви прекратят концесията?

- Ще си търся правата в съда, ако съберат мнозинство в СОС. В момента, в който я прекратят, аз ще прекратя работата. Първо завеждам дело в съда. На втория ден спирам да чистя.

Спирам камионите, съдовете за смет са си моя собственост - и тях ще си ги събера. И този съветник, който е вносител, да измисли какво да се прави.

След като няма кой да плаща и ми се вземе концесията, аз какво да направя? Не мога да работя за без пари. Мога да продължа до 10 дни, месец примерно, след което прекратявам и завеждам дело.

- Предлагат чистенето да е децентрализирано, за да има конкуренция...

- Е как да бъде децентрализирано? То беше така - 24 БКС-та бяха на 24-те района, началник им беше Красимир Арсов (бивш шеф на стопанската комисия в СОС по времето на Антоан Николов - б.р.) и не можеше да се оправя с тези работи. Аз съм започнал с Янчулев - през 1993 г. бях взел за 6 месеца само "Младост" като пилотен проект.

Доказах им, че по-хубаво може да чисти една частна фирма от общинската. Как решиха сега да прекратяват концесията - януари, 7 месеца преди да им изтече мандатът?

- Какво е обяснението според вас?

- Аз знам причината, но не я коментирам

- Да не би и при боклука да има подкупи, за каквито се чу при парното?

- Това не е мой проблем. Проблемът е, че 95 милиона са събрани от такса смет. Да кажем, 48 са за концесията, плюс 25 за балиране, другите пари къде са? Ако бяха дошли тези над 20 милиона за дейността, София щеше да е друга.

Общинските съветници да ми кажат защо не ни гласуваха тези пари, след като законът категорично казва, че събраното от такса смет отива единствено в дейността почистване. Но това си е техен проблем, те си отговарят и пред Сметната палата.

- За два зимни месеца без сняг колко спести София?

- Към 6 милиона лева, може и повече да са.

- Да не ви ги дадат на вас, за да чистите повече?

- Не ги дават. Миналата година останаха 5,2 млн. лв. от снегопочистването, които общинските съветници задължиха кмета да не ги дава. От бюджета за концесията плащам 2 милиона за заплати на 300 инспектори от Столичния инспекторат да ме контролират.

Тези хора могат да съставят актове - на камионите, които замърсяват, след като сме измили улица например. По тях да ходят. И по заведенията и супермаркетите, които нямат договор с общината, а си хвърлят боклука в контейнерите на жилищните блокове. Като почнат да плащат и те, ще подобрим почистването на обекти, които са освободени от нея - например училищата.

Сега инспекторатът е наблегнал само на мен и от сутрин до вечер се следим и мерим квадратни метри, километри и т.н.

- Колко пари според вас трябват на година, за да е чиста София?

- Под 75-80 милиона не може да бъде чиста. Говорим за ежедневно вдигане на кофите, миене на целия град пролет, лято и есен.

- Сега само пролетта ще я измиете, и то не цялата?

- Сега не мога да кажа, не зная какво ще ми възложат. Не приемат още годишната задача. Може въобще да не ми възложат миене. Аз имам 40 камиона за автоматично метене, които втора година не ми разрешават да ги ползвам.

Представете си тази нощ да има 20-40 камиона, които метат всички основни булеварди в София. Било по-евтино с циганите и циганките да метат улиците и така се мете.

Не ни признават машинно метене благодарение на хората, които искат да ни прекратят концесията. На последната сесия предложиха да се извади метенето и да се даде на друга фирма.

- Колко техника имате и колко съдове за смет?

- Около 1500 камиона. Съдовете са много. Само по 150 оборотни на ден имаме за смяна на такива, на които или са откраднали колело, или са счупили капак. Доста са съдовете, към 40 000 са само контейнерите. Малките кофи не мога да кажа колко са.

- Кога финализирате сделката с "Икуест"?

- До 15 февруари трябва да сме я приключили с прехвърлянето на акциите. Ако евентуално новият собственик не се притесни от създалата се ситуация.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 5 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 5 часа

Шахматистката Елица Раева и бизнесменът Симеон Кралев са първите номинирани участници тази седмица

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

България Преди 8 часа

Задържани са двама грузински граждани

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

България Преди 9 часа

Това става със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

България Преди 10 часа

МРРБ предостави интернет адреси и мобилни телефони за справка

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Свят Преди 10 часа

Украинският военен служител призна за „някои незначителни успехи“ на Москва

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

България Преди 11 часа

Според министъра на енергетиката „още от утре може да започне изпълнение на програмата”

<p>&bdquo;Истината&ldquo; може наистина да е там, но това не означава, че ще ви хареса</p>

Националната лаборатория на САЩ със заключение за странен метален предмет

Свят Преди 11 часа

Има ли живот във Вселената? Това е може би един от най-завладяващите въпроси, които преследват човечеството

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 11 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 12 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 12 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>Кати Бейтс свали 45 килограма</p>

Кати Бейтс свали 45 кг, показа фигурата си на наградите „Еми“ (СНИМКИ)

Любопитно Преди 12 часа

76-годишната актриса се появи на 76-те награди "Еми" в тъмно лилава рокля с дълги ръкави, бродирани с пайети

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 12 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция