С ъществуват две причини за неприятния дъх в устата: лоша хигиена на устната кухина и проблеми в стомашно-чревния тракт. И в двата случая неприятният дъх е причинен от бактерии.
Ако се обърнем към стоматолога, той вероятно ще ни даде следните съвети:
Убедете се, че се храните добре, т.е. спазвате балансирана диета, която включва необходимото количество белтъчини, въглехидрати, киселини и витамини, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.
След всяко хранене мийте зъбите, като е добре да използвате и конец - той почиства най-добре между тях.
Съществува и още един начин за освежаване на дъха - някои храни са способни да ни отърват от неприятния мирис или да предотвратят неговата поява.
1. Магданоз
Това тревно растение най-добре неутрализира неприятният дъх в устата, в това число и миризмата от цигарения дим. Ако не успеете да намерите магданоз, работа ще свършат и кориандърът, ментата, пелинът, евкалиптът, розмаринът или кардамонът.
За да се постигне най-добър ефект, те трябва по-дълго да се дъвчат или да се запарват като чай. Изброените растения не само отстраняват неприятната миризма - те влияят добре и върху храносмилането.
2. Кисело мляко
Последните изследвания показват, че ежедневната му употреба понижава нивото на водородния сулфид в устата. Именно това вещество е основната причина за появата на неприятен дъх.
Редовното консумиране на кисело мляко препятства образуването на вредни бактерии, които предизвикват заболявания на венците и поява на петна върху зъбния емайл. Трябва обаче да се убедите, че млякото е натурално и в него няма захар.
3. Плодове и зеленчуци, богати на целулоза
Към тази категория спадат ябълките, морковите и целината. Те помагат за обилното слюноотделяне, което овлажнява устната кухина и отстранява най-дребните частици останала храна. Много често именно те частици са причина за неприятния дъх в устата.
4. Дъвка
Дъвката не може да ви спаси от неприятния дъх в устата, но може да го прикрие. Тя също способства за обилното слюноотделяне, почистващо устната кухина. Предпочитайте дъвка без захар.
5. Храни с високо съдържание на витамин С
Малините, къпините, боровинките, цитрусовите плодове и дините съдържат витамин С в големи количества и изграждат в устата среда, неблагоприятна за развитието на бактерии. Редовната консумация на витамин С е важна и за здравето на венците.
Обърнете внимание обаче, че витамин С трябва да се приема от натурални продукти, тъй като отделните добавки могат да предизвикат хранителен дисбаланс.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!