0

Три пъти да се увеличи партийната субсидия, върху тази идея на вчерашния пленум на социалистите акцентира "Труд". "Дума" извежда предложението всяка партия да представя регистър на членовете си, който да доказва, че формацията поддържа изискваната от закона членска маса, а за "Дневник" най-важното от идеите е да се увеличи със 150%о депозитът, който партиите плащат за участие в избори.

"БСП се опитва да отреже новите партии от избори?", пише "Сега". Изданието информира, че БСП обсъжда промяна в Закона за политическите партии, която ще отреже възможността на новосъздадени формации или такива, регистрирани в последните четири години, да участват на избори.

"Сега" уточнява, че това е записано в проекта за промени, изготвен от работната група на левицата и е все още на ниво обсъждане. В него се предлага на избори за депутати, президент и европейски парламент да могат да участват формации със структури поне в половината или две трети от общините и получили повече от 1% на два последователни парламентарни вота.

Вестникът цитира Мая Манолова от левицата, която пояснява, че проектът е "само канава, за да се види къде ще се разположат различните предложения" и че ограничението няма да засегне новите партии.

БСП е склонна да подкрепи почти всички идеи на президента Георги Първанов за промени в Закона за политическите партии, пише още "Сега".

"Червените режат царя и Бойко от изборите", пише в заглавие на първа страница в "Стандарт". Според изданието "БСП е на път да се скара с един от коалиционните си партньори, като замисля да му забрани да се яви на следващите избори за парламент".

Един от вариантите за промени в Закона за политическите партии бил да бъдат лишени от участие формации, които не са събрали 1% на последните два парламентарни вота. Ситото щяло да важи и за европейските и президентските избори, тепърва щяло да се мисли дали правилото да се въведе и за местните.

"На практика това означава, че НДСВ, ГЕРБ и "Атака" няма да могат да участват в надпреварата нито за родни, нито за евродепутати. НДСВ и "Атака" станаха партии, след като участваха на парламентарни избори, а ГЕРБ все още не се е явявала на такива", пише "Стандарт". Това е само един от вариантите, коментирали от БСП.

"Социолози и политолози разкритикуваха остро предложението на президента Георги Първанов за мажоритарен вот", допълва темата "Труд".

Проф. Петър -Емил Митев, доц. Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и математикът проф. Михаил Константинов разясниха на кръгла маса защо мажоритарните избори у нас са популизъм, пише изданието. Според анализаторите ще спечелят пак големите партии, страната ще се сдобие с изкуствени мнозинства, ще се появят псевдоцентристки партии.

"Два месеца избори е лудост", коментира в материал в рубриката "Анализи" на "24 часа" евродепутатът от левицата Кристиан Вигенин. Според него, ако приложим конституционните разпоредби такива, каквито са сега, през 2009 г. кампаниите и изборите за Европарламент и за Народно събрание ще бъдат съвсем близко във времето.

Вигенин предлага да се направи усилие тези два избора да бъдат събрани на една дата - 7 юни. Според него това би могло да стане най-добре с промяна на конституцията, която да предвиди възможност изборите за следващо Народно събрание да могат да се провеждат преди края на мандата на действащия парламент.

"ГЕРБ и десницата - флирт или финт?", анализира "Сега".Докато демонстрира близост със СДС и добронамереност към ДСБ, Бойко Борисов вече тества на практика коалиция с "Атака", пише авторът, като дава пример с общинските съвети в Бургас и дори в София.

"Всички служби на отчет в парламента", настоява в интервю за "Стандарт" депутатът от ДПС Камен Костадинов. Според ДПС трябва да има нарочна парламентарна комисия, която да контролира всички служби за сигурност - ДАНС, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, военното разузнаване и новата Агенция за оперативно-технически операции към МВР.

"Помощ "инфлация" на поне 360 хил. души даваме наесен", казва пред "24 часа" социалният министър Емилия Масларова. Засега обмисляме това да са получаващите енергийни помощи - в тази група влизат близо 360 хил. души, обяснява Масларова. Става дума за еднократна сума в брой, която тези хора ще вземат в началото на есента, допълва тя.

"Връщат безплатното лечение", обявява от първа страница "Монитор". Лечението ще стане безплатно за осигуряващите се граждани у нас, научил вестникът. В тази насока работели представители на управляващата коалиция, ангажирани с изготвянето на правилата, които ще регламентират работата на частните здравни фондове.

Ако идеята се реализира, касите ще поемат услугите, които не се финансират от НЗОК, и като се изключат задължителните осигуровки и такси, болните на практика няма да заплащат каквито и да било допълнителни суми за лечението си, коментира вестникът.

"Излишъкът в бюджета ще стигне 5,5 млрд. лева", пише в челния си материал "Класа". Такава е прогнозата на депутата от ДПС и зам.-председател на парламентарната подкомисия за усвояване на средствата по ЕС Алиосман Имамов, направена в интервю за вестника.

От тези 5,5 млрд. лева 3% от БВП са планов излишък. Имамов коментира още, че според него трябва да се потърси персонална отговорност за спиране на финансирането по САПАРД, но преди това трябва да се направи сериозен анализ кой е виновен и дали персоналните наказания могат да коригират в положителна посока нещата.

"Декларацията на Ахмед Доган е вярна", заявява пред "Труд" председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той информира, че проверката на Сметната палата е установила, че няма никакви несъответствия в декларацията за имуществото на Доган, подадена през 2007 г.

Димитров коментира и сделките с военните имоти и отбелязва, че те не нарушават пряко закона. Според него самият Закон за отбраната и въоръжените сили поради неясната си уредба позволява сключването на неизгодни сделки и създаването на лоши практики.

"Кадровите решения за агенция САПАРД не бива да закъсняват", коментира пред "Сега" вицепремиерът, който отговаря за усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева. След като има проблеми и нередности, ръководството е това, което носи отговорността, отбелязва Плугчиева.

По повод предвижданата промяна на статута на пътния фонд тя смята, че радикалната промяна, предприета от правителството със създаване на нова структура, директно подчинена на МС, е голяма и реална стъпка. Политиката по транспорта и инфраструктурата беше отделена от изпълнението, коментира Плугчиева. Според нея въвеждането на мандатност за членовете на Надзорния съвет на новата агенция е сигналът, който се дава, че този съвет трябва да е независим, самостоятелен и да не се влияе от мандатността на кабинета.

"Ощипаха Стойков с 1,2 милиона", пише в челния си материал "Стандарт". Изданието информира, че комисията "Кушлев" е сложила ръка върху имоти за 1,2 млн. лева на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, който беше замесен в афера за източването на 7,5 млн. евро по програмата САПАРД. Запорирахме атрактивни недвижими имоти по Черноморието и из страната, казал шефът на комисията.

"За месец Плугчиева свърши работа за 3 г.", е мнението на зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски, изразено в интервю за "24 часа". За един месец екипът на вицепремиера Плугчиева успя да свърши неща, които са се трупали в последните 3 г. и показа не само воля, но и капацитет да въведе нов модел на управление на процесите, коментира Ивановски, който е и национален ръководител на програма ФАР.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Русия твърди, че е поела контрола над селище в Донецка област

Русия твърди, че е поела контрола над селище в Донецка област

Свят Преди 48 минути

До момента няма реакция от украинска страна

<p>Само за два дни Мъск увеличи богатството си, ето с колко</p>

Само за два дни Мъск увеличи богатството си с 31 млрд. долара

Свят Преди 1 час

Поскъпването на Tesla помогна и на технологичния индекс Nasdaq Composite да достигне рекорден връх в рамките на 25 октомври

Руска атака в Украйна, загинали и много ранени

Руска атака в Украйна, загинали и много ранени

Свят Преди 2 часа

Сред ранените има и непълнолетни

Росица Матева: Преди изборите често има подмяна на членове на СИК

Росица Матева: Преди изборите често има подмяна на членове на СИК

Тя направи още няколко пояснения относно изборния процес

<p>&quot;Това е най-ужасяващият случаи на сексуално насилие над деца&quot;</p>

"Най-ужасяващият случаи на сексуално насилие": Педофил тормози и изнудва малки деца в онлайн платформа

Свят Преди 3 часа

“В него няма нищо необикновено”, казват познати на насилника

Big Brother среща Виктор с приятеля на Теодора

Big Brother среща Виктор с приятеля на Теодора

Любопитно Преди 4 часа

Зрителите ще станат свидетели на разговора им в съботния епизод от 21:00 ч. по NOVA

<p>На прага на зимата:&nbsp;Поскъпват услугите в ски курортите ни, ето с колко</p>

На прага на зимата: Поскъпват услугите в ски курортите ни

България Преди 5 часа

България очаква над 1,9 милиона чуждестранни туристи този зимен сезон

Старт на парламентарните избори в Грузия

Старт на парламентарните избори в Грузия

Свят Преди 5 часа

Около 3,5 млн. избиратели имат право да гласуват за депутати в 150-местния парламент

<p>Ето кого ще подкрепи Бионсе на изборите в САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Бионсе се включи в предизборен митинг на Камала Харис

Свят Преди 5 часа

"Не съм тук като знаменитост. Не съм тук като политик. Тук съм като майка", каза Бионсе

Въздушна тревога в Одеса

Въздушна тревога в Одеса

Свят Преди 5 часа

Сирените бяха задействани в 06:07 часа

<p>Майката на загиналия парашутист:&nbsp;Най-голямата му страст беше да се рее в небето</p>

Майката на загиналия парашутист пред NOVA: Най-голямата му страст беше да се рее в небето

България Преди 6 часа

В петък мъжът е трябвало да отпразнува своя 28-ми рожден ден

Повдигнаха обвинения на мъжа, отговорен за пожара в Золинген, при който загинаха български турци

Повдигнаха обвинения на мъжа, отговорен за пожара в Золинген, при който загинаха български турци

Свят Преди 6 часа

Той е обвинен в четири убийства и в осем опита за убийство

<p>Поредно политическо убийство разтърси&nbsp;Венецуела (СНИМКА)</p>

Намериха мъртъв лидер на опозицията във Венецуела

Свят Преди 6 часа

"Ние държим режима на Николас Мадуро отговорен за това убийство"

Кралев след “Игри на волята”: Мартин е сивият кардинал в предаването!

Кралев след “Игри на волята”: Мартин е сивият кардинал в предаването!

Любопитно Преди 6 часа

В “След игрите” Симеон Кралев сподели, че никога не се е лишавал от храна извън “Игри на волята”

<p>Почина велик рок басист (СНИМКИ)</p>

Почина големият рок басист Фил Леш

Свят Преди 7 часа

Той е роден в Бъркли, Калифорния, през 1940 г.