Най-лесният начин да се провери дали хлябът съдържа утайка
от кафе, карамел или други оцветители, е да се сложи филия в
чаша с вода, обясни на пресконференция изпълнителният
директор на "Добруджански хляб" АД Енчо Малев.
По думите му, ако хлябът е приготвен извън стандартите,
водата ще се оцвети.
Малев коментира оповестените преди дни резултати от
изследване на асоциация "Активни потребители" на различни
видове хляб, сред които е посочен и продукт на хлебозавода в
Добрич.
Според него разминаването между записаното
съдържание на фибри от 12,03% върху етикета на хляб от
серията "Вита" и установеното от асоциацията равнище от 3,18% на
сто се дължи на използването на различни методики.
В етикета е отчетено общото съдържание на
разтворими и неразтворими фибри, а от асоциацията са измерили
само съдържанието на целулоза, като част от неразтворимите
влакнини, е неговото обяснение.
Малев уточни, че проби от хляба са изследвани в
сертифицирана лаборатория на Националния център по опазване на
общественото здраве и високото съдържание на фибри се
потвърждава.
Истинският пълнозърнест хляб не пружинира при натиск,
а
този, при който са използвани оцветители, прилича на дунапрен,
поясни диетологът Галя Вутова от диагностично-консултативния
център "Св. Лука" в София.
В проучване на
центъра, което е продължило шест седмици, са се включили 60
пациенти с неинсулинозависим захарен диабет.
В резултат на
консумацията на качествен диетичен хляб при пациентите е било постигнато
статистически значимо намаление на някои показатели.
Теглото на пациентите е намаляло средно с 1,8 км,
обиколката на талията - с 1,5 см, дневната консумация на
хляб - със 70-85 г.
В групата, консумирала изследвания
хляб, се наблюдава намаление и на кръвната захар, гликирания
хемоглобин, триглицеридите и други показатели, сочи проучването.
Потреблението на здравословни видове хляб е сред най-динамично
развиващите се ниши на пазара. Според
данни на завода, тези видове хляб заемат над 20% от
потреблението в страната, при 5-6% преди пет години.
Истинският пълнозърнест хляб не пружинирал при натиск
Най-лесният начин да се провери дали хлябът съдържа утайка от кафе, карамел или други оцветители, е да се сложи филия в чаша с вода
11 януари 2011, 16:15
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!