Ио олзването само на йодирана сол в хранително - вкусовата промишленост е задължително, реши правителството днес. С нова наредба МС налага изискванията към състава и характеристиката на солта за хранителни цели. Задължителната употреба на йодираната сол се налагала за предотвратяване на заболяванията, причинявани от дефицит на йод. Йодирането на безценната подправка трябва да се извършва само с калиев йодат, одобри кабинетът. Документът посочва три вида сол за хранителни цели: трапезна, за хранително-вкусовата промишленост и такава, с добавени витамини и микроелементи.
Физико-химичните показатели на трапезната сол трябвало да сочат между 17 и 35 мг йод на сухо вещество, добито от каменна сол. Солта за ХВП, получена от морска кристална сол, трябва да съдържа калиев йодат между 28 и 55 мг на кг. сухо вещество. МС определя в наредбата и изискванията за пакетиране, съхраняване и транспортиране на хранителната сол. Задължителният минимален срок на трайността на солта е 12 месеца след йодирането й.
Йодираната сол вече задължителна за всички храни
Използването само на йодирана сол в хранително - вкусовата промишленост е задължително, реши правителството днес. С нова наредба МС налага изискванията към състава и характеристиката на солта за хранителни цели. Задължителната употреба на йодираната сол се налагала за предотвратяване на заболяванията, причинявани от дефицит на йод. Йодирането на безценната подправка трябва да се извършва само с калиев йодат, одобри кабинетът.
11 януари 2001, 19:06
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!