Японски учени обявиха, че са намерили начин да накарат листата на растенията да абсорбират повече въглероден диоксид.
Откритието може да подпомогне борбата срещу глобалното затопляне и да стимулира производството на храни.
Според екипа от университета на Киото
накисването на покълнали семена в
протеинов разтвор увеличава броя на
порите в листата, които абсорбират CO2 и
освобождават кислород, обяснява
ръководителката на изследването Икико
Хара-Нишимура.
По-големият брой пори означава
по-голямо поглъщане на парниковия газ,
което допринася за намаляването на
концентрацията му в атмосферата.
Друг ефект е увеличаването на
производството на скорбяла при
фотосинтезата - процес, при който зелените
растения използват въглероден диоксид
и вода, за да произвеждат захар и други
органични съединения.
Това може да доведе до по-голямо
производство на храна и на материали
за биогорива, смята биологът Хара-Нишимура.
Идеалното увеличение на порите би
било два до три пъти, тъй като прекаленото
много пори биха затруднили функционирането
на другите клетки по повърхността на
растението, смятат учените.
Тъй като протеиновият разтвор се
получава лесно, но скъпо, екипът търси
други начини да постигне същия ефект,
напр. генно модифициране на растенията.
Японци увеличават порите на растенията
Това според екипа от Киото е начин те да поглъщат повече въглероден диоксид и да намаляват концентрацията му в атмосферата
10 декември 2009, 12:19
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!