З ащо някои хора не пълнеят, а други трупат килограми може донякъде да бъде обяснено чрез разликите в удоволствието, което те изпитват от храната, пише британският в. "Индипендънт".
Колкото и парадоксално да звучи, хората с наднормено тегло всъщност се наслаждават много по-малко на мазните и сладки храни, което ги карат да преяждат, за да компенсират липсата на удоволствие.
Изследване върху мозъка при девойки и млади жени разкрива значителни разлики в начина, по който слабите и пълните сред тях реагират при пиене на шоколадов шейк, например, в сравнение с безвкусна напитка.
Чрез проследяване чрез скенер на активността в "центъра на удоволствието" в мозъка, както и генетичен тест, учените успели дори да предвидят кои от участничките в техния експеримент ще качат килограми през следващата година.
Откритията им затвърждават изводите от предишни изследвания, че основен фактор за това е нивото на допамина - невротрансмитер, който се отделя от активните мозъчни клетки, когато човек консумира вкусна за него храна.
Генетичният тест, проведен в рамките на изследването, всъщност "преброява" допаминовите рецептори в "центъра на удоволствието".
Жените с по-малко такива рецептори били склонни да ядат повече, за да изпитат същото удоволствие като останалите дами, както и да трупат повече килограми.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!