З а мнозина месо по 300 евро килото може да изглежда лудост, но за любителите на лукса това е истинско удоволствие.
Хамбургер с месо от кобе, намазано с гъши пастет, се смята за връх на хранителното удоволствие.
Това суперскъпо ястие беше демонстрирано от главния готвач на римското Ателие на вкуса (Atelier del Gusto) в рамките на Панаира за хранителни продукти Cibus Roma 2007, разказва българското електронно издание за новини от Италия "Пронтософия" (ProntoSofia.com).
Според експертите високата цена на месото от кoбе се дължи на факта, че тази раса говеда, внасяна от Япония, се отглежда в продължение на дълго време и при доста особени условия.
Те биват "напивани" с бира и масажирани с лосион на базата на саке. Килограм от въпросното месо на едро струва 100-130 евро, но в ресторантите се предлага и за 300.
Друг скъп специалитет е златистият хайвер, който се придобива от рибата чига. Любимата в миналото храна на руските царе днес се харчи и за 50 хил. евро килото.
Като доста рядко и скъпо удоволствие за чревоугодници се смятат още перките от риба-куче, както и лястовичите гнезда, по които са луди китайските милиардери.
Европейските богаташи пък се бръкват дълбоко в джобовете си за бял трюфел, килото от който върви по 500 евро.