Правенето на вино е един от най-консервативните промишлени отрасли. Макар че може би е по-скоро изкуство. В тази област обаче също не може да се мине без иновации, в частност учени от Южнокитайския технологичен университет представиха метод, според който виното може да бъде изкуствено състарено и напълно да прилича на продукт, създаден преди 20 години. Според този метод, виното се прекарва под налягане по тръби, покрити от вътрешната с титанови електроди, по които се пуска ток.
Учените провели експеримент, като взели тримесечно вино Каберне Совиньон, пуснали го през своята система и после го дали на 12 опитни дегустатора. За напитка, през която за три минути бил пускан ток с напрежение 600 волта, специалистът казал: „Ако се съди по аромата, добре балансирано и хармонично“.
Разбира се, от една страна е хубаво, че откритието позволява да се създава хубаво вино значително по-бързо, но от друга фалшифицирането на известни марки вина ще стане масово явление.
Източник: IDG.BG