Ро ордни градуси на морската вода и обилните валежи намаляват улова на риба по Черноморието.
Според директора на Института по океанология във Варна Атанас Палазов горещините обаче се отразяват добре на планктона, който ограничава кислорода, достигащ до морското дъно.
Недостигът на кислород засяга особено дънните риби и ракообразните, тъй
като те са по-малко мобилни.
Пелагичните видове отплуват по-навътре в морето, но попчетата, например, не могат да правят такива далечни миграции, обясняват от института.
Високите температури променят и метаболизма на морските обитатели и те спират да се хранят.
Падналите дъждове допълнително утежняват положението, като намаляват солеността на морската вода, обясняват експерти от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Макар че морската вода рядко достига до 31 градуса, температурата не се смята за рекордна, тъй като подобни стойности са отчитани и в предишни години.
През лятото градусите се движат между 28 и 30, а рекордните температури са измерени в плитчините.
Навътре в морето температурите са естествено по-ниски, обясни Палазов.
От института сигнализират за масово измиране на риба по Северното Черноморие през последните седмици - предимно в района на Варненския залив и около Каварна.
Глобалното
затопляне се развива с много бързи темпове и видовете не могат да се адаптират, обясняват учените.
Според дежурния синоптик в НИМХ-БАН Мирослав Петров горещините ще ни тормозят и през следващата седмица.
По-високите с градус-два температури на водата по Северното Черноморие вероятно се дължат най-вече на посоката на вятъра,
предизвикващ различни движения на повърхностните води, обясни метеорологът.
Рекордните градуси на морската вода намаляват улова на риба
Според учените жегите се отразяват добре на планктона, който ограничава кислорода, достигащ до морското дъно
10 август 2010, 18:07
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!