Съюзът трябвало да отложи членството на двете страни, защото буквално щял да преяде от кандидатките, предава думите на експерта "Труд".
"Аз лично бих забавил приемането на България и Румъния в Европейския съюз. Не бих допуснал Турция да стане член, а на Украйна бих отнел оранжевите мечти", заявява прагматичният икономист.
Той защитава тезата си с простичка кулинарна теория: "То е все едно ядеш кюфтета. Можеш да хапнеш едно, след което още половин, но изядеш ли пет наведнъж, става ти лошо", смята Зин.
"Защо Европа не ни кльопа?" размишлява в коментарната си колонка "Труд", и прави следното обращение: "Е, бива ли така, братя европейци. Как ще преядете с нас? Нали опитахте италианска пица, унгарски гулаш, полски задушени картофи, кипърски плодове? А сега едно българско кюфтенце ви идва в повече".
Вярно, коментира вестникът, напоследък имахте киселини - от тежкия френски гъши дроб и холандско сирене, но все пак помислете - не сме ли едно десертче пред горчивото турско кафе.
"Капитал" обяснява ситуацията така: "мрън-мрън Брюксел". Ние все живеем с усещането, че това, което става в ЕС около Конституцията не ни засяга, че сме хванали последния влак.
Вярно е, че не е добре в този миг да бием тъпана и да привличаме вниманието, разсъждава изданието, но не приема, че София не трябва да има ясни послания, които да се чуят в Брюксел.
Другите страни са разпознаваеми: Естония иска плосък данък, Полша - християнски ценности, Чехия - по-малко регулация. А ние? - пита "Капитал" и отговаря - ние крием уплашено глави и чакаме да мине кризата.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!