Двама мъже и една жена, всичките на възраст между 64 и 74 г., починаха от отравяне, докато правели вино в изба близо до Коимбра, в централната част на Португалия, съобщиха спасителните служби.
Трите жертви са вдишали газове, получени при ферментацията на виното и са открити мъртви, заяви началникът на пожарната в града Антонио Карвальо.
Той обясни, че жената вероятно е починала докато се е опитвала да помогне на двамата мъже да излязат.
Тримата - възрастна двойка, чиято собственост е избата и техен приятел, не носели никакви маски, за да се предпазят от изпаренията, отделяни при ферментацията на виното.
Карвальо подчерта, че всяка година има подобни инциденти, тъй като хората не са наясно с опасността на тези изпарения в малки и зле проветрявани пространства.
Обикновено по време на ферментация на гроздовия сок се отделя въглероден диоксид, който е силно задушлив газ, без цвят и аромат.
В случай на неправилно извършване на т.нар. сулфатиране обаче може да се получи и сероводород, който се познава по характерния мирис, оприличаван на миризмата на развалени яйца.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!