Д ържавният ветеринарно - санитарен контрол изтегли от пазара 76 395 килограма месо от Ирландия, за което бе издадено предупреждение, че е заразено с диоксин.
Инспекторите са установили, че цялото количество ирландско свинско месо, внесено в страната от 1 септември досега, е 100 592,36 кг, съобщиха от ДВСК.
От пазара вече са под възбрана и изтеглени 76 394,9 кг ирландско свинско и готови продукти - 78 600 броя консерви и 15 263 кг трайни и малотрайни колбаси.
24 197,46 кг обаче вече са били реализирани на пазара преди България да получи нотификациите от общата информационнна система RASFF на 6, 7 и 8 декември г.т.
Каква част от това количество е стигнала до потребителите ще стане ясно след като месото бъде иззето от магазинната мрежа, съобщи БНР.
Партидата е пристигнала на територията на България на 15 октомври 2008 г.
Вчера ген. директор на НВМС д-р Йордан Войнов каза, че вероятността да има високо съдържание на диоксин в свинското месо у нас е нулева.
Досега нямаме никакви данни, които да потвърждават, че има заразено с диоксин свинско месо, посочи и министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.
Европейската комисия обяви, че заразеният фураж, от който е тръгнала и заразата в месото, е бил доставен на 10 свинеферми и 38 други животновъдни ферми в Ирландия.
Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) увери днес, че дори всекидневното консумиране в големи количества на заразено с диоксин свинско месо от Ирландия не води непременно до вредни за здравето последици.
EFSA, която отговори на "спешно" запитване от Европейската комисия, съобщи в комюнике, че е изследвала различни варианти относно консумирането на заразеното месо, като променяла количеството на консумираното месо или степента на заразяване с диоксин.
Дори в крайни случаи, които са изключително редки, "когато консуматор на свинско месо се е хранил всекидневно в продължение на 90 дни само с месото, съдържащо най-голямо количество диоксин, EFSA не счита, че това "може да доведе до негативни за здравето последици".
Ако се вземе предвид по-вероятен сценарий, когато "умерен консуматор" се храни със свинско месо, заразено с 10% диоксин, натрупването на това вещество в човешкото тяло "се увеличава с около 10%", което EFSA не счита за "тревожно".
Българските ветеринарни инспектори са взели проби от три партиди ирландско свинско, влязло у нас след 1 септември т.г. Те са направени в хладилни бази за съхранение в София, Пловдив и Хасково. Пробите ще бъдат изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия.
От понеделник до днес ветеринарните служби провериха общо 112 хладилни бази и 437 месопреработвателни предприятия в цялата страна.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!