Х лябът в България е един от най-нездравословните в Европа, макар понякога да е вкусен.
Мариана Кукушева, говорител на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, твърди, че според балканските традиции и вкус хлябът трябва да е топъл, обемен, бял и пухкав.
"Но съвременното здравословно хранене предполага съвсем различен хляб", коментира тя и в интервю за Агенция "Фокус" посочва, че на българския пазар се продава много некачествен хляб, който се произвежда в т.нар. сив сектор.
Според проучване на федерацията, делът на сивата икономика в бранша в края на 2007 г. е бил 20-22 %, а през 2008-а нараснал на 30-35 %.
Според Кукушева тази тенденция щяла да се запази, защото държавата чрез данъчната политика и с контролните органи не защитава легалните производители.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!