В етеринарните служби откриха в хладилни бази и преработвателни предпрития днес още около 40 тона ирландско свинско, с което общото количество месо с произход Ирландия става около 100 тона.
То е поставено под възбрана и в момента се взимат проби за анализи.
Сборните проби от всяка партида месо ще бъдат изпратени за изследване в референтните за ЕС лаборатории в Белгия или Холандия. При доказване наличие на диоксин, месото и продукцията ще се унищожават, съобщиха от ДВСК.
Преди два дни Ирландия издаде международно предупреждение да не се консумира ирландско свинско месо и продукти на базата на свинско месо, произведени след 1 септември т. г.
Причината за предупреждението е открит потенциално опасен диоксин в свинското месо и храната на свинете в Ирландия. Диоксинът превишавал между 80 и 200 пъти допустимите граници.
Със заповеди на ветеринарните инспектори собствениците на месопреработвателни предприятия започват да изтеглят от пазара готова продукция, в която е било вложено свинско месо с произход Ирландия.
Стоките ще останат под възбрана до излизането на резултатите от лабораторните анализи. Следи се стриктно за спазването на заповедта на ветеринарните служби.
Вносителите и месопреработвателните предприятия оказват пълно съдействие на ветеринарните инспектори и подават изчерпателни данни за това колко ирландско месо в кои продукти е било вложено, отбелязват от ДВСК.
До сряда се очаква да приключат проверките на всичките 437 месопреработвателни предпрития на територията на цялата страна след като вчера генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов издаде заповед да се налага възбрана и да се изземва всяко количество ирландско свинско месо, както и продуктите, в които то е било вложено.
Д-р Войнов съобщи днес, че е разпоредил проверка и на хипермаркетите за наличие на продукти, произведени от ирландско месо.
Той отбеляза, че България не присъства в нито една нотификация на Брюксел и вероятността да има високо съдържание на диоксин в свинското месо у нас е нулева.
Досега нямаме никакви данни, които да потвърждават, че има заразено с диоксин свинско месо, посочи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.
Европейската комисия потвърди днес, че фуражен завод е свързан със заразяването с диоксин в Ирландия.
Беше потвърдено, че заразата е свързана с предприятие, което рециклира хлебни остатъци, съобщи Нина Пападулаки, говорител на комисията, отговаряща за здравните въпроси.
Снощи ирландската полиция насочи разследването си към производителите на фуражи за свине и най-вече към завод, който се намира близо до град Фенаг (графство Карлоу).
"Заразеният фураж е бил доставен на 10 свинеферми и 38 други животновъдни ферми в Ирландия, както и на девет свинеферми в Северна Ирландия", уточни Пападулаки.
38 ферми са затворени и Брюксел чака днес информация за възможно заразяване на говеждото месо, каза още Пападулаки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!