Ва ата
и водните басейни са богатството на нашият дом.Те са извор на живота за
околната среда и за всеки от нас. Водата в моретата и океаните заема около ¾ от земната повърхност, 97% е солена морска
вода, 2,4% се съдържа в ледниците, а 0,6% в реките и езерата. В човешкото тяло
според възрастта е повече от 70%. Аз мисля, че водата е една от най-важните
средства за да сме живи ние в момента. Трябва да не я изразходваме. Има много
начини. Ако продължаваме така до 50 години няма да е останала и капка (освен ако не измислим машини, както
правим с всичко друго). Да помислим за хората, които умират от жажда. Да не замърсяваме водите
с нашите боклуци, а да ги изхвърляме в определените места. Някои учени
предполагат, че до 2025 година повече от половината от населението в света ще
бъде предразположено към заболявания поради недостига на вода. Водата е много
важна за земеделието и направо всичко. Около 70% от прясната вода намира
приложение в земеделието. Водата не е само H2O- водата е
химическо съединение на водорода с кислорода с химическа формула H2O и
молекулно тегло 18,016. При нормални условия водата замръзва при 0 градуса целзий и кипи
при 100 градуса целзий. Тя е отличен разтворител и няма цвят, мирис или вкус.
През 1934 г. американският физик Харолд Юрий открил в обикновената вода примеси
от вода също с два атома водород и един атом кислород, но с молекулно тегло не
18, а 20-тъй наречената „тежка вода". Тя замръзва при -3,8 градуса целзий и
кипи при 101,4 градуса. Семената на растенията не поникват поливани с тежка
вода, а животните напоени с нея умират от жажда. Тежката вода е необходима при
създаването на атомна бомба, което направило водата много популярна. През 1943
г. бойците от съпротивата потопили кораба, с който немците пренасяли
скъпоценните 16 кубика тежка вода, което довело до прекъсване на атомните бомби
в Германия. Тежката вода е само 0,001 до 0,002 % от обикновената вода. За сега
са изучени два вида на водата-H2O 16 и D2O 16. Има и други, но те не са
изучени. Няма абсолютно чиста вода, дори и многократно дистилирана! Между достатъчно близко разположени
молекули възникват Ван-дер-Ваалсови сили
на взаимно привличане, тази вода замръзва при -90 градуса и кипи при -80
градуса (странно). Водородните връзки са причина водата да замръзва при 0
градуса и да кипи при 100 градуса. Ако водата се състоеше само от единични
молекули, нейната температура на кипене би била 63,5 градуса. Америанският
физик Бриджмен установил, че при голямо налягане ледът може да приеме няколко
разновидности, той получил 6 и №6, получен при налягане 20 760 атмосфери
се топи едва при 76,35 градуса. Това е тъй наречения горещ лед. Водата може да
се намери дори и в космоса-в състава на кометите. Водата е единственото
вещество, което при замръзване се разширява. При нагряване от 0 до 4 °С водата
се свива. Поради това рибите не умират през зимата -- ако температурата се
понижи под 4 °С, по-студената вода, имаща по-малка плътност, остава на повърхността
и там замръзва. Плътността на водата е най-голяма при 3,98 градуса.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!