"Мусала палас" спечели голямата награда "Ресторант на годината "Бакхус" - Chivas Regal" за 2008 г.
Варненският ресторант е носител на приза за втори път след като го спечели и през 2006 г.
Наградата се дава след целогодишно наблюдение и оценка на ресторантите в България от екип от експерти на сп. "Бакхус".
На галавечер тази седмица наградата "Ресторант на читателите" бе връчена на Chef's след онлайн гласуване в сайта на сп. "Бакхус".
"Chef's", който се намира на 17 км от София по пътя за Самоков, спечели и наградата за най-добър сайт (Chefs-bg.com).
Софийският ресторант "Нино" е победител в категорията "Дебют". Както обясни неговият съсобственик Камен Спасов, един от най-влиятелните хора в българския музикален бизнес, собственик на "Ка мюзик", радио и телевизия "Сити" и диско-бар "Брилянтин", досега той не имал опит в ресторантьорството.
Другите награди:
Най-добра селекция на напитките - "Стара София", София
Авторска кухня - Пламен Петров, "La Famiglia", Варна.
За принос в ресторантьорството бе отличен Андре Токев, председател на Асоциацията на професионалните готвачи, водещ на кулинарното предаване по ТВ7 "Гурме с Андре".
250-те гости на галавечерта в софийската зала"Рейнбоу плаза", продължила повече от четири часа, вкусваха от блюдата, докато шестима майстор-готвачи изпълняваха и обясняваха своите рецепти пред тях.
Менюто на вечерята
Мариян Бориславов, шеф-готвач на ресторант Rainbow Plaza:
Рукола и кълнове с хайвер от пъпеш, с прошуто и ленти Пармиджано
Montana Sauvignon Blanc Reserve 2007, Марлбъро, Нова Зеландия
Петър Михалчев, суши и сашими мейкър:
Суши, омлет със змиорка и морска тиква, салата с морско зеле, суши сандвич
Perrier Jouet Grand Brut, Шампан, Франция
Ивелина Иванова, шеф-готвач на сп. "Меню":
Трио от сьомга със скариди, аспержи и пяна от нар
Graffigna Centenario Malbec Reserva 2006, Мендоса, Аржентина
Велин Великов, шеф-готвач на ресторант "Мусала палас":
Мариновани с мед и канела патешки гърди, крем от печен чесън, тортички
от пащърнак, сос с анасон и еспума от черен трюфел
Terrunyo Carmenere 2005, Чили
Димо Димов, шеф-готвач на Cult Gourmet Catering:
Филе от елен с чипс от салвия и пяна от бял трюфел с гъши дроб, корнет от печена целина и мус от кестени
Jacobs Creek, Shiraz-Cabernet Johann 2001, Австралия
Андре Токев, шеф-готвач в ресторант "Къщата с часовника":
Сладолед от омар, гарниран с вариация от цитрусови плодове и ананас
12-годишно Chivas Regal
"Ресторант на годината "Бакхус" - Chivas Regal" е инициатива на екипа на сп. "Бакхус" за утвърждаване на гурме културата в България. Класацията на най-добрите ресторанти у нас стартира за пръв път през 2001 г.
Целта на конкурса е насърчаване и развитие на високи професионални стандарти в българските ресторанти.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!