0

"Клановият елит ни връща в средните векове", казва в интервю за "Труд" Огнян Минчев, политолог и ръководител на българския клон на "Прозрачност без граници". По думите му манталитетът на политическия ни елит определя структурата на държавано-политическото и административното действие.

Българският посткомунистически елит, произлязъл от БКП, не е модерен европейски елит. А е патриархален, кланов, който управлява с методите на домодерните племенни механизми, основен сред които е вътрешноклановият обмен, в модерния свят известен като "корупция".

Опитите да бъде създаден алтернативен елит няколко пъти бяха пресечени в зародиш. Последният път - с докарването на бившия цар начело на държавата.

В резултат социалните групи, които можеха да съградят модерен елит, в по-голямата си част напуснаха страната или се декласираха. Останалите, които могат да предложат модерна визия, са малцинство в страната. Налице е пълна хегемония на посткомунистическия елит, посочва Минчев.

"Важни са заплатите, а не министрите", казва в интервю за вестник "Стандарт" депутатът от ДПС Четин Казак. Според него на предстоящия форум на управляващите в Хисаря през почивните дни темата за промени в кабинета няма да се обсъжда.

"В момента ние се концентрираме върху актуализиране на управленската програма, а не към персонални и структурни промени. В Хисаря ще се обсъждат най-вече темите, свързани с икономическата политика, данъците, повишаването на доходите и здравеопазването."

"БСП и НДСВ написаха нов закон за референдумите", съобщава "Труд". 350 хил. души да могат да предизвикат национален референдум с подписка, предвижда нов закон за пряко участие на гражданите в управлението. Той бе внесен вчера от БСП и НДСВ.

Проектът предвижда в градове, села и квартали с население до 10 хил. души местни проблеми да се решават на общи събрания. Можело да има и местни референдуми. На "народен контрол" обаче нямало да подлежат въпроси като размера на данъците и състава на правителството.

Въпреки че проектът е на БСП и НДСВ третият партньор в управлението - ДПС, "запазил резерви". Причината била в предвидения ценз за уседналост - в подписката за свикване на референдум може да участват само пълнолетни граждани с постоянен адрес в страната.

"Време е и обществото да влезе в кръга на "посветените", коментира вестник "Сега". Отбелязва се, че години наред в парламента съществува кръг от посветени, които разполагат с огромна информация по най-големите скандали в МВР, спецслужбите, митниците, данъчните и т.н. Това са депутатите, които участват в анкетните комисии.

Притеснителното е, че резултатът от подобни комисии винаги е един и същ - обикновено се установява, че има някакви нарушения, но подробности не се огласяват, защото всичко се оказва държавана тайна. Нарушителите не получават нужните наказания, а депутатите не предприемат никакви мерки - законодателни или други, за да не се повтарят скандалите.

"Нямам комплекс да се заяждам с Първанов, само за да угодя на някого", заявява в интервю за вестник "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод подозрения на ДСБ в топла връзка между него и президента.

"Какво се иска от нас? Да нападаме легитимно избрана президентска институция? Още повече, че изборите за президент са след 4 години. Тогава ГЕРБ ще има свой кандидат за президент и ще вложим усилия за избирането му, но сега имаме друг противник - тройната коалиция, и е пилеене на сили да се занимаваме с Първанов. Нямаме комплекси като партия да се заяждаме с някого, за да ни забележат", заявява Борисов.

"Здравен модел по швейцарски - не е зле", е озаглавен анализ в "24 часа". Авторът разяснява, че здравеопазването е продукт като много други - изисква инвестиции и квалифациран труд, а пациентът е клиент. Лекарите и инвеститорите в здравните заведения искат да печелят, а пациентите искат добра услуга на най-добрата възможна цена. И двата ефекта се постигат с конкуренция - между предлагащите здравни услуги и между плащащите за тях.

Плюсовете на реформа в тази посока са очевидни. Пациентът ще има избор и на фонд, и на болница и лекар. Държавата няма да може да използва парите на осигурените за популистки социални начинания в здравеопазването. Това пък ще стимулира работещите да си плащат вноските.

Правителството обаче ясно и прозрачно ще осигури тези, които към момента нямат възможност сами да правят вноски - така че гарантирането на достъпа до здравеопазване ще остане. Договарянето ще става между фонд и предлагащите здравни услуги. Фондовете ще контролират разходите на болниците и практиките за постигане на по-висока ефективност.

"България 100% частна", е водещо заглавие в "Стандарт". Всичко за продан. Това е акцентът в програмата на правителството за 2008-2009 г., която Съветът на коалицията и министрите ще обсъждат в Хисаря. На тезгяха ще бъдат сложени държавни фирми, болници и училища. Сред най-апетитните компании са "Булгартабак" и "Топлофикация София" Идеята на кабинета е те да бъдат изтъргувани чрез фондовата борса.

"Кабинетът иска данък "аутобан", съобщава "Сега". Промени в Закона за пътищата предвиждат правителството да въвежда по своя преценка платено преминаване за определени участъци от републиканската мрежа. Плащането може да е под формата на тол такса, която зависи от изминатите километри, или винетна такса, която е обвързана със срок.

Законопроектът на Министерския съвет, обсъден в Народното събрание, допуска и трети вариант - дублиране на двата типа такси за по-оживените пътища. Опозицията остро възрази срещу дублирането на такси и напомни, че европравилата забраняват за едно и също нещо да се плаща два пъти.

"Държавата влиза в голфбизнеса", информира от първа страница вестник вестник "Труд". Българското правителство създаде 100% държавна фирма "Голф развитие", чрез която ще стимулира изграждането на голфкомплекси.

Целта е да се привлекат по-богати туристи и да се създаде алтернатива на презастроените планински и черноморски курорти. С голфа туристическият сезон ще се удължи до девет месеца по Черноморието, а зимните курорти ще станат целогодишни, се казва в правителственото становище.

Държавата ще участва с терени, а инвестициите ще дойдат от частни фирми, които ще се избират с конкурс, обявил строителният министър Асен Гагаузов. Първият държавен терен, отделен за голф, е край Балчик.

"Изобретенията ни: електромер и бонбони за отслабване", пише "24 часа". Бонбони за отслабване и променливотокови електромери са българските изобретения на 2007 г., стана ясно при обявяването на годишните награди от националния конкурс за иновативно предприятие.

Бонбоните, произвеждани от пловдивската "Алпи комерс", взеха голямата награда в категорията за малко предприятие. "Карат електроникс", изобретила електромерите, пък бе наградена в раздела за средна и голяма фирма.

"ГЕРБ вече е официална десница", пише "Новинар". И пояснява, че партията на Бойко Борисов от вчера е пълноправен член ва Европейската народна партия (ЕНП), която е най-голямата в парламента на ЕС.

Над 60 европейски десни партии подкрепиха генерала за присъединяването му към ЕНП. Четири формации, сред които и ДСБ на Иван Костов, гласуваха "въздържал се".

След толкова много години на разединено дясна отново имаме партия, която обедини стотиците десни хора в България, заявил председателят на ЕНП Вилфред Мартенес. По неговите думи именно формацията на Борисов ще обедини дясното пространство в България.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 5 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 5 часа

Шахматистката Елица Раева и бизнесменът Симеон Кралев са първите номинирани участници тази седмица

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

България Преди 7 часа

Задържани са двама грузински граждани

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

България Преди 9 часа

Това става със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

България Преди 10 часа

МРРБ предостави интернет адреси и мобилни телефони за справка

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Свят Преди 10 часа

Украинският военен служител призна за „някои незначителни успехи“ на Москва

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

България Преди 10 часа

Според министъра на енергетиката „още от утре може да започне изпълнение на програмата”

<p>&bdquo;Истината&ldquo; може наистина да е там, но това не означава, че ще ви хареса</p>

Националната лаборатория на САЩ със заключение за странен метален предмет

Свят Преди 11 часа

Има ли живот във Вселената? Това е може би един от най-завладяващите въпроси, които преследват човечеството

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 11 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 11 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 11 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>Кати Бейтс свали 45 килограма</p>

Кати Бейтс свали 45 кг, показа фигурата си на наградите „Еми“ (СНИМКИ)

Любопитно Преди 12 часа

76-годишната актриса се появи на 76-те награди "Еми" в тъмно лилава рокля с дълги ръкави, бродирани с пайети

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 12 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция