0
ц циалните разходи "ще глътнат" 5 млрд. лева" гласи едно от заглавията в "Дневник". Близо 5 млрд. лв. са парите за социални разходи, определени в проектобюджета за 2003 г., съобщи във вторник вицепремиерът Лидия Шулева. Тя заяви, че средствата са с 900 млн. лв. повече от 2001 г. и с около 560 млн. лв. по-големи спрямо т.г. "Бюджетът за 2003 г. за социалната политика ще гарантира изплащането на пенсиите, помощите, детските добавки и активните мерки на пазара на труда", обяви Шулева.
Само за програмата "Помощ за пенсиониране", която започна от 1 ноември в цялата страна, са необходими около 20 млн. лв. За програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" ще отидат между 70 и 80 млн. лв. през 2003 г. Един милион лева пък са отделени за проекта "Социални услуги в замяна на нови работни места", който ще осигури заетост на хора над 50 години.

Надзорният съвет на АП удължи срока за борсова продажба на "Св.св. Константин и Елена", съобщава още "Дневник". Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри удължаването на началната дата за предлагане на борсата на 72% от капитала на "Светите Константин и Елена" от страна на ЦКБ. Банката вече трябваше да започне продажбата на държавните акции от курорта, но не успя да спази срока. Новата начална дата е 2 декември. Три работни дни по-късно ЦКБ трябва да заяви на борсата за продажба 5000 акции от дружеството при начална цена от 380 лева. До вторник следобед ръководителите на банката още не бяха започнали преговори с фондовата борса за сключването на договор между тях.

Банковият сектор в Източна Европа става все по-привлекателен, четем още в "Дневник". Големите международни банки трябва да продължат инвестициите си в Източна Европа или рискуват да бъдат изтласкани от растящата конкуренция, се казва в анализ на пазара на банкови услуги, публикуван във вестник "Файнаншъл таймс". Пред банковите гиганти в тези страни стои и предизвикателството да стабилизират и развият бизнеса си. Най-големите банки в региона бяха създадени именно чрез приватизацията на бивши държавни банки от страна на западни кредитни институции. Това доведе до въвеждане на ново ноу-хау (най-вече в областта на кредитния контрол и маркетинга) и нови продукти, като управление на финансовите ресурси на големи корпоративни клиенти, издаване и обслужване на кредитни и дебитни карти и потребителски кредити.

Приехме срока на Брюксел за затваряне на III и IV блок, пише "Пари". Да бъдат затворени III и IV блок на АЕЦ-Козлодуй до края на 2006 г. - това сме приели в преговорите с Брюксел, обяви външният министър Соломон Паси. Срещу това 15-те страни членки са се съгласили да изпратят партньорска проверка за безопасността на двата реактора. В отговор СДС и БСП обявиха, че ще поискат вот на недоверие на кабинета. И двете партии смятат, че прокуратурата трябва да се самосезира, тъй като правителството не е изпълнило решението на Народното събрание и така е нарушило конституцията и други закони. Вотът ще бъде грешка, отговори Соломон Паси.

АП прави втори пул мечта за борсата, информира още "Пари". Агенцията за приватизация ще пусне седем остатъчни държавни дяла от атрактивни предприятия за продажба срещу компенсаторни инструменти на фондовата борса, които трябва да се превърнат в подобие на пула мечта от акциите на БТК, "Булгартабак" и БМФ. В новия пул влизат 30% от капитала на Параходство "Българско речно плаване" ЕАД, 49% от "ТЕЦ-Марица 3" ЕАД-Димитровград, 25% от "София филм" АД и по 49% от Енергоремонт холдинг АД, Енергоремонт-Русе АД, Енергоремонт-Варна АД и "Енергоремонт-Бобовдол" АД.
Вчера изпълнителният съвет на АП е разгледал пускането на втория пул мечта, а до края на седмицата се очаква да излезе обявата на конкурс за избор на инвестиционен посредник по пласирането на седемте държавни дяла. Според брокери акциите в новия пул биха предизвикали сериозно раздвижване на търговията с компенсаторни инструменти, но едва ли ще привлекат вниманието на чуждестранни портфейлни инвеститори. Пакетите са големи и атрактивни, особено 30% от Параходство БРП, но трудно може да се съпоставят с ефекта от продажбата на 20% от БТК, коментират играчи на фондовата борса.

"Позициите на МВФ и кабинета още не са сближени" е друго от заглавията в "Пари". Позициите на мисията на МВФ и финансовото министерство по бюджет 2003 още не са сближени и крайният изход за основния финансов закон на държавата ще стане ясен днес, съобщи вчера източник от финансовото министерство. Тази сутрин предстоят последните уточнения, след като вчера министрите от кабинета отново са разсъждавали какви промени в бюджета да направят. Това доуточняване до последно преди отпътуването на мисията не е прецедент в преговорите с МВФ, но този път спорните въпроси са много тежки. Това каза и Милен Велчев миналата седмица. Ако не се стигне до компромис, ще посрещаме нова мисия през декември. Не е ясно и дали България е поискала преоформянето на споразумението с МВФ в предпазно.

Спецдекларация брани родните стоки на "Произведено в България", съобщава "Сега". Нискокачествена стока или имитации на родното производство се промъкват дори и на "Произведено в България". Задължаваме обаче изложителите да попълнят декларация, че стоката е произведена на територията на страната. Суровините, машините или работниците може да са чужди, но самото производство - не. Това обяви вчера съорганизаторът на панаира, шефката на бизнесцентър "България" Йорданка Чавдарова. Зам.-председателят на съюз "Произведено в България" и председател на търговската палата Божидар Божинов пък обеща през идната година от фирмите да се изисква и сертификат за произход на изделието.

Въведоха нови правила за превозите, пише още "Сега". За да се получи лиценз за превози на пътници и товари за страната и чужбина, от началото на 2003 година ще важат нови правила с по-високи изисквания за финансова стабилност. Те са описани в нови наредби, излезли вчера в "Държавен вестник". Досега за международни превози се искаше капитал от минимум 5000 лева и не по-малко от 10 минимални работни заплати за всяко превозно средство. Превозвачът трябваше да докаже, че притежава толкова пари, за да получи лиценз, и нямаше право да харчи от тях. Според новите правила тези суми ще са 2700 евро за първия автомобил и по 1500 евро за всеки следващ. Всяка следваща година обаче сумите се увеличават, за да стигнат през 2007 г. до 9000 евро за първо возило и по 5000 евро за всяко следващо.

Купувачите на БТК ще разпродадат част от компанията, цитира сега предупреждението на "Подкрепа". По време на единствената ни досега среща с определения за купувач на БТК "Вива венчърс" те ни казаха, че имат намерение не да преструктурират, а да деструктурират компанията, след като я купят, заяви вчера председателят на федерация "Съобщения" на КТ "Подкрепа" Борислав Григоров. Обяснението било, че след сделката много от сегашните дейности в БТК ще се отделят в отделни малки фирми, които ще заработят самостоятелно и по-късно ще бъдат продадени. Сред първите ще са строителните дейности, обмисля се по-късно това да стане и с радио- и тв предавателите. За отделените вече осем почивни станции на БТК вчера на отрасловия съвет бе съобщено, че ще станат държавно дружество с принципал Министерството на транспорта и съобщенията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Жена към съпруга си: -Разбери, че алкохолът е най-големият враг на мъжа. -Скъпа, мъж който се крие от врага е страхливец.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
.

ООН: Над 500 000 души са избягали от домовете си в Ливан, а 285 000 са напуснали страната

Свят Преди 1 час

Броят на свързаните с конфликта смъртни случаи се е увеличил с 200 процента през последните две седмици

.

Конго започна ваксинации срещу маймунска шарка

Свят Преди 2 часа

Първите ваксини са поставени на болничния персонал

Макрон

Макрон призова за спиране на оръжейните доставки за Израел

Свят Преди 3 часа

„Ливан не може да се превърне в нова Газа“, каза френският президент

,

Сърбия и ОАЕ подписаха споразумение за икономическо партньорство

Свят Преди 4 часа

Вучич определи споразумението като огромен успех за Сърбия, но и голяма отговорност

снайперист

Майстори на тишината: Български снайперисти триумфираха в международно състезание

България Преди 4 часа

Майор Пламен Николов и старши лейтенант Ане Анев казват, че в основата на успеха стои предварителната подготовка

Няколко мигранти са загинали в опит да прекосят Ламанша

Няколко мигранти са загинали в опит да прекосят Ламанша

Свят Преди 4 часа

Това съобщиха френските власти

,

Вероятният приемник на Насралла начело на "Хизбула" е в неизвестност от вчера

Свят Преди 5 часа

Съобщава се, че ударът е бил насочен срещу него

Русия карта

Таймс: Русия получава по 3 млн. снаряда годишно от Северна Корея

Свят Преди 5 часа

Макар че се смята, че голяма част от тях са дефектни

.

Проливен дъжд наводни Перник

България Преди 5 часа

В социалните мрежи са появиха видеа със закъсали коли

Порой и ужасяващи бури в Китай

Силен циклон с дъжд и градушки наводни части от Гърция

Свят Преди 6 часа

Силни дъждове заляха улици и пътища на остров Корфу

.

Трансплантирани пациенти алармират за липса на важен медикамент

България Преди 6 часа

Как се лекуват болните, когато алтернатива няма?

<p>Русия превзе още едно село в Източна Украйна</p>

Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна

Свят Преди 6 часа

Селото се намира югоизточно от град Украинск

Президентът изрази съболезнования на Босна и Херцеговина за жертвите на наводненията

Президентът изрази съболезнования на Босна и Херцеговина за жертвите на наводненията

България Преди 6 часа

Силна буря връхлетя Босна и Херцеговина вчера, като отне живота на най-малко 14 души

<p>Зеленски представя своя &quot;план за победа&quot; и в Германия, ето кога&nbsp;</p>

Зеленски представя своя "план за победа" и в Германия

Свят Преди 7 часа

"Ще представим плана за победа, ясни, конкретни стъпки за справедлив край на войната"