0
Пв ватизацията на "Топлофикация -Враца" стигна до Апелативната прокуратура, съобщава "Дневник". Кметът на Враца Войслав Бубев поиска от Апелативната прокуратура да се произнесе за това законна ли е приватизацията на "Топлофикация - Враца". Според него Агенцията за приватизация не гарантира, че предметът на дейност на дружеството ще се запази, след като собствеността премине в частни ръце, а това е с голяма социална значимост.

"Топлофикация - Враца" се раздържавява през фондовата борса. Досега на два централизирани търга са продадени 55% от капитала на дружеството. Този дял беше купен от дружеството "Камибо", собственост на самоковския бизнесмен Христо Ковачки, за малко над 520 хил. лева.

Търгът за последната 45% част от врачанската топлофикация ще се проведе на 15 март, а минималната цена за пакета е определена на 279 хил. лв.

"Химко" пак обещава да заработи до края на месеца, пише още "Дневник". Част от мощностите за производство на амоняк и карбамид във врачанския торов завод "Химко" може да заработят до края на този месец, съобщиха от ръководството на компанията. За ремонт на мощностите и за частично възобновяване на производството на азотни торове в завода са вложени 1,5 млн. лева, допълниха от дружеството. В предприятието са назначени и около 600 нови работници.

Първоначално се предвиждаше мощностите да бъдат пуснати до края на януари. Изпълнителният директор на "Химко" Андрей Семерджиев заяви пред БТА, че забавянето е заради множеството кражби, в които са били замесени и работници от завода, както и от продължителните преговори с основния доставчик на гориво "Булгаргаз". Двете компании трябва да се договарят за начина на плащане на текущите разходи по доставките на природен газ, тъй като "Химко" има и повече от 60 млн. лева стари задължения към снабдителя.

Петрол търси изпълнител на нова автоестакада за базата си в Пловдив, информира още "Дневник". Дистрибуторът на горива "Петрол" обяви конкурс за изготвяне на проект "Изграждане на нова автоестакада, реконструкция на резервоарен парк и технологични тръбопроводи в "Петролна база Пловдив". Проектирането трябва да премине през подготвянето на идеен и технически проект за нова автоналивна естакада, реконструкция на помпени станции за разтоварване на жп цистерни, реконструкция на резервоарен парк и технологични тръбопроводи. Крайният срок за подаване на оферти за участие в конкурса изтича на 26 март.

На автоестакадата се предвижда изграждането на три острова - един за долно и два за горно пълнене. Островът за долно пълнене е предназначен за цистерни, оборудвани с колектори за долно пълнене. На този остров ще се експедират горивата А-98 Н, А-95 Н, А-92 Н и евродизел.

Вторият остров е за горно пълнене на същите горива. Аранжирането на острова трябва да позволява бързото му преминаване в остров за долно пълнене след оборудване със съответните гъвкави ръкави. Третият остров е за горно пълнене на промишлено и дизелово гориво. Измервателните системи на всичките три острова са общо десет. Площадката на естакадата трябва да е съоръжена със съответната пожарогасителна система съгласно нормативните изисквания.

"Овергаз" и ДКЕР продължават битката за лицензите, коментира още "Дневник". Отношенията между Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) и най-големия играч в битовото газоразпределение - "Овергаз", навлязоха във фазата на съдебните решения и откази на регулаторната комисия да издава лицензи. "Овергаз" спечели дело във Върховния административен съд (ВАС), което задължава ДКЕР да издаде лиценз за разпределение на природен газ на "Рилагаз" АД за територията на община Дупница, съобщиха от дружеството в четвъртък. "Рилагаз" е смесено дружество между "Овергаз инк" и община Дупница. В сряда от "Овергаз" заявиха, че компанията ще оспорва в съда отказа на регулаторната комисия да издаде лицензи на "Газоснабдяване Сливен" и "Газоснабдяване Бургас". В решението си за Сливен и Бургас ДКЕР се позова на новия енергиен закон.

"Краят на "Козлодуй" вече решен" е заглавието в "Сега". Няма вече никакъв шанс животът на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде удължен. Европарламентът гласува вчера, че България трябва да си спазва поетите ангажименти, а не да се надява на по-гъвкава политика. Решението на депутатите съвпада изцяло с мнението на Еврокомисията. Ако резултатите от партньорската проверка са положителни за централата, България би могла да разчита на евентуално по-високи компенсации при затварянето на двата блока.

Поправка, внесена от Зелената партия, преобърна текста, посветен на бъдещето на АЕЦ "Козлодуй" в резолюцията, която Европейският парламент гласува вчера в Страсбург. Проектът й, внесен от британския консерватор Джефри ван Орден, призоваваше Еврокомисията и страните членки за по-голяма гъвкавост по сроковете за затваряне на блоковете 3 и 4. Вместо това Зелените успяха да наложат текст, който призовава България да спазва поетите си ангажименти за "Козлодуй" и приканва комисията и страните членки да окажат допълнително финансово съдействие.

Бави се рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток 3", пише още "Сега". Предстои промяна в работния график за рехабилитация на втори блок на ТЕЦ "Марица-изток 3", който беше изведен от системата през ноември 2003, съобщи БТА. Има забавяне в рехабилитацията на блока, обясни Енрико Виале, изпълнителен директор на енергийна компания ТЕЦ "Марица-изток 3".

В Гълъбово се състоя обществено обсъждане на рехабилитацията на електроцентралата, в което участват неправителствени организации, представители на кметствата от региона, от регионалната инспекция за опазване на околната среда, ХЕИ. Причината за забавяне на ремонта на блока е работа със стара и непозната техника, каза Енрико Виале. Вторият блок трябва да бъде включен в енергийната система през октомври. Предстои последователна рехабилитация на I, III и IV блок на ТЕЦ "Марица-изток 3".

Тежки глоби за хотелиери, които строят след 1 май, предупреждава още "Сега". Строителните дейности в курортните комплекси по Черноморието ще бъдат прекратени от 1 май до 1 октомври с цел нормалното протичане на сезон "Лято 2004". Това се казва в писмо на Министерството на икономиката до кметовете на общините по крайбрежието, съобщиха вчера от ведомството. Общинарите трябва да издадат заповеди за спиране на строителните работи в посочения период и да информират за това заинтересованите лица и фирми.

За това настояха собствениците на хотели, защото всяка година ремонтите продължават и по време на активния сезон, коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според собствениците ранното предупреждение на държавната и местната власт ще даде възможност на строителите да приключат навреме. Важното е големите машини, които са източник на шум и прах, да напуснат курортите в началото на май, допълни Рагин.

76 родни хотела, 20% от които още се строят, ще посрещат гости на германския туроператор TUI, каза шефът на асоциацията. Компанията резервирала места само в 12 хърватски и шест румънски хотела.

Нарушителите на заповедта за прекратяване на строителните работи ще бъдат санкционирани с тежки глоби и принудително замразяване на строежите.

Банките ще донасят на БНБ за ментета, пише още "Сега". Търговските банки да бъдат задължени да докладват на БНБ фалшивите пари, които хванат. Това предвиждат промени в Закона за БНБ, приети от УС на БНБ. До момента в закона не било уредено как се процедира, когато се заловят фалшификати, обясниха от БНБ. Идеята била банките да казват вида и стойността на банкнотите, за да може централната банка да сигнализира и останалите финансови институции. Промените в закона са във връзка с влизането ни в ЕС и трябва да осигурят по-голяма независимост на БНБ. Засега не било предвидено банката сама да приема бюджета си, вместо той да се гласува от НС.

Дават евтини заеми при втора пенсия, обявява "Стандарт". С един пункт по-ниски лихви по заеми дава ДСК за клиентите на пенсионното й дружество "ДСК-Родина". Това обяви шефът на банката Виолина Маринова. Над 140 000 българи в момента се осигуряват за втора пенсия в компанията. Целта е до 2006 г. те да станат 500 000 души, обяви Золтан Шпедер, зам.-шеф на Надзорния съвет на банката. В момента фондовете на ДСК управляват активи за 26 млн. лева. Сумата ще нараства годишно със 70%, планира ръководството.

Постигнатата доходност на пенсионните фондове е между 10,14% и 10,76%, каза шефът на "ДСК-Родина" Богомил Манов. Това е над два пъти повече от лихвите по банкови влогове. Фондовете ще предложат възможност на клиентите си частично да изтеглят натрупаната доходност по вноските.

Операторите казват колко печелят от абонат, пише още "Стандарт". Какви приходи имат от абонат ще са длъжни да казват операторите на телефонни услуги с голямо влияние върху пазара. Информацията за постъпленията от разговори и броя на клиентите ще е публична, предвижда проект на методика за определяне на операторите със значително въздействие върху пазара. На регулация подлежат всички оператори, които държат над 25% от пазара, освен ако КРС не определи друго.

Удължават учебната година със седмица, информира още "Стандарт". Учебната година в школата да се удължи с една седмица, за да се въведат допълнителни часове за здравно образование. За това ще настояват учители, ученици и родители в открито писмо до правителството и министерствата на здравеопазването и образованието. Решението беше взето на двудневна конференция за здравното образование, която се проведе в НДК в София. Допълнителните часове да бъдат въведени още от следващата година, настояват участниците във форума. Те искат занятията да се провеждат поне по 1 час седмично, като това да не е за сметка на други предмети.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал. "Я, чакай, а трите желания" - казала рибката. "Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Израелските сили поразиха множество цели в Южен Ливан, принадлежащи на "Хизбула"

Израелските сили поразиха множество цели в Южен Ливан, принадлежащи на "Хизбула"

Свят Преди 5 минути

Няколко израелски граждани са били ранени при обстрел с противотанкови ракети от територията на Ливан

Русия: Върнахме си контрола върху две селища в Курска област

Русия: Върнахме си контрола върху две селища в Курска област

Свят Преди 12 минути

Става въпрос за Николаево-Дарино и Дарино в Суджански район

Арестуваха мъж за планиране на убийството на Нетаняху

Арестуваха мъж за планиране на убийството на Нетаняху

Свят Преди 1 час

Техеран стои зад заговор за убийството на висши служители в Израел, обяви военният министър

Как искат да бъдат запомнени младите в България (ВИДЕО)

Как искат да бъдат запомнени младите в България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Future Forum ще се проведе на 23 и 24 октомври в НДК

Как да проверим дали името ни е в списъците за подкрепа за регистрация на партия или коалиция

Как да проверим дали името ни е в списъците за подкрепа за регистрация на партия или коалиция

България Преди 1 час

Гражданите, които са установили неправомерно ползване на личните им данни, следва да подават сигналите и жалбите за злоупотреба до КЗЛД

Как да разпознаем имитиращите от млечните продукти

Как да разпознаем имитиращите от млечните продукти

България Преди 1 час

Полезни съвети от специалистите

Костадинов: За пореден път ръководството на РСМ показа, че има "Б комплекс" към България

Костадинов: За пореден път ръководството на РСМ показа, че има "Б комплекс" към България

България Преди 1 час

Международният протокол е определил правилата в този случай, коментира лидерът на "Възраждане"

Балабанов: Политиците в Северна Македония няма да видят ЕС с това поведение

Балабанов: Политиците в Северна Македония няма да видят ЕС с това поведение

България Преди 1 час

Според него не е прекомерно искането от български политици за оставка на вицепремиера на РСМ Николоски и за отзоваване на посланика на страната в София

БСП с позиция относно изказването на вицепремиера на РСМ

БСП с позиция относно изказването на вицепремиера на РСМ

България Преди 1 час

Това е категорично неприемлив език между два съседни народа, заяви Борислав Гуцанов

<p>&quot;Умрях в деня, в който убиха дъщеря ми&quot;</p>

"Умрях в деня, в който убиха дъщеря ми": Майката, която преследваше картел

Свят Преди 1 час

Мириам Родригес беше застреляна и убита пред дома си на Деня на майката

НС отхвърли предложените от ИТН промени за провеждането на референдуми

НС отхвърли предложените от ИТН промени за провеждането на референдуми

България Преди 1 час

Измененията подкрепиха 81 народни представители, 30 бяха „против“, а 80 се въздържаха

Снимката е илюстративна

Голям пожар в Истанбул наложи евакуация (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Един човек, който е бил силно обгазен, е приет в болница

.

Британска компания с мисия да „направи хората водни“

Любопитно Преди 2 часа

Всичко по темата може да прочетете в следващите редове

Шофьорката, блъснала умишлено кола и заплашила с убийство жена на паркинг в София, отива на съд

Шофьорката, блъснала умишлено кола и заплашила с убийство жена на паркинг в София, отива на съд

България Преди 2 часа

Тя отправила закани с думите "Ще те смажа! Ще те ликвидирам!"

Автовозът Galaxy Leader

Кои са пленените моряци, които Елена Йончева опитва да спаси в Йемен

България Преди 2 часа

Какво знаем за сънародниците ни, с които ще опита да се срещне евродепутатът Елена Йончева