0
МВФ преценява като впечатляващи макроикономическите показатели на страната, но изразява безпокойство от забавената продажба на "Булгартабак" и БТК, пише днес вестник "Пари". Така най-общо звучи оценката на борда на директорите на фонда за българската икономика. Шефът на българската мисия Джералд Шиф заяви, че се безпокоят от ниската събираемост на ключови данъци и осигурителни вноски.

В петък бордът одобри доклада по втория преглед на 2-годишното споразумение с България. Решението позволява да получим четвъртия транш от около 36 млн. долара. Парите ще са на разположение след 14 февруари.

Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) ще подготвя от 1 април всички изкупни цени, за да може да минат през едногодишния регулаторен период до момента на формирането на свободен пазар, съобщи председателят на ДКЕР проф. Константин Шушулов по време на дискусията на новия енергиен закон. Според него проектозаконът за енергетиката предвижда да се премахне изцяло кръстосаното субсидиране.

Преди да се приватизират електроразпределителните дружества, от ДКЕР ще се формират технически изисквания за намаляване на загубите при преноса. Сега те са 22-24%, съобщи Шушулов. Регионални цени на топлоенергията за битови нужди ще има, когато престанат да са субсидирани в края на 2004 г.

"Евроком" купува "Кейбъл-България" и прехвърлянето на акциите било договорено на 15 януари, съобщиха два независими източника на вестник "Пари". Информацията за това, че "Евроком" купува бившата фирма на транспортния министър Пламен Петров, потвърди източник, близък до кабелния оператор. От "Евроком" засега пазят сделката в тайна, но според запознати се очаква тя да приключи окончателно до месец. По неофициална информация сделката ще стане с финансовото участие на Джордж Сорос.

Общините да провеждат конкурси за инвеститори в газо- и топлоразпределителната мрежа, предложи председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на обществено обсъждане на проекта за нов енергиен закон в неделя. Проектът предвижда конкурсите да се правят от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР), която ще издава лицензи на компаниите, информира "Дневник". Предложението на БСК се подкрепя от Българската петролна и газова асоциация и от БИБА.

Обявяването на конкурси за осемте региона на страната е блокирано от жалбите на "Овергаз инк" във Върховния административен съд. Компанията обжалва отказа на регулаторната комисия да издаде лицензи за газоразпределение в София, Бургас, Плевен, Сливен, Дупница и Русе. Стойността на проекта за регионите е над 1 млрд. долара. Интерес към него освен "Овергаз инк" са заявили италиански, гръцки, френски и американски компании.

Министърът на финансите Милен Велчев и заместникът му Гати ал Джебури ще представят днес първия одобрен инвестиционен проект, при който ще се приложи специалната схема за начисляване на ДДС при внос на стоки. След влизане в сила на последните поправки в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) инвестиционни проекти, отговарящи на определени изисквания, могат да се възползват от освобождаване от данъка при внос.

Разрешението се дава лично от министъра на финансите за срок не повече от две години. Допълнителните условия са инвестицията да е на стойност не по-малко от 10 млн. лв. и вносителят, който задължително трябва да е регистрирано по ЗДДС лице, трябва да се ангажира да създаде най-малко 50 работни места.

Българо-френската компания "АДФ-България" е инвестирала близо 45 млн. евро, за да изгради нов завод за преработка на вълна в Първомай. Компанията е част от френската верига АДФ, която разполага с няколко завода в Европа, занимаващи се с преработка и търговия с вълна. "АДФ-България" е най-големият френски инвеститор в страната ни за 2002 г. През 2001 г. община Първомай е продала на французите 20-декаров терен за строеж на предприятието "Деваврен", което в момента е в първа проектна фаза и вече произвежда между 8 и 10 тона вълна дневно.

Предстои до края на третото тримесечие на тази година оборудването на завода да бъде окончателно окомплектовано и предприятието да започне да произвежда по 25 тона вълна дневно, съобщи директорът на завода "Деваврен" и ръководител на проекта Ален Дю Пон.

"Всяка фактура за вода над 25 лв. се проверява, съобщава вестник "Сега". Вероятността за некоректни сметки е 1,6%", обясниха от "Софийска вода". 334 659 фактури са издадени през първия месец на тази година. Само 917 от тях са за над 100 лв. 2414 от сметките са за между 50 и 100 лв., а 9283- за между 25 и 50 лв. Масовите плащания са до 25 лв.- 322 045 от всички.

През миналата година са подменени близо 80 км тръби и сградни отклонения, което се равнява на около 3,5% от цялата мрежа. "Ако продължим със същите темпове, за 30 години бихме могли да подменим цялата мрежа", коментира шефът на компанията Джим Саутуърт. Основен приоритет на дружеството през идните 4-6 месеца ще бъде изработването на двата хидравлични модела - за водопроводната и канализационната мрежа. "Това е нещо уникално за Централна и Източна Европа и е особена важно за дългосрочното планиране", обясни Саутуърт.

"Нереално е да се очаква, че себестойността на тока, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй", ще се увеличи с 50%, заради затварянето на 3-ти и 4-ти блок през 2006 г. Съмнявам се, че това ще предизвика дори 10 % повишаване на цената", каза председателят на Държавната комисия по енергийно регулиране Константин Шушулов. Според него натискът за покачване на цените ще дойде не толкова от затварянето на малките реактори, колкото от заемите за модернизацията на 5-ти и 6-ти блок, чието изплащане ще почне тогава.

Компенсаторните записи и боновете отново поскъпнаха след като се разбра, че БМФ ще се продава по специалния ред, приет с промените в Закона за приватизация в петък. 30% от флота е в пула-мечта, който трябва да се продаде чрез компенсаторки на борсата. "Булброкърс", посредник по продажбата на пакетите от 5 дружества, купи близо 500 000 записи чрез борсата и качи цената им до 23,80 ст.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Разкриха идеалния брой сексуални партньори за мъже и за жени

Любопитно Преди 15 минути

Какъв е идеалния брой сексуални партньори четете в следващите редове

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 39 минути

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

България Преди 1 час

Ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Свят Преди 2 часа

Експертите алармират, че въпреки, че към момента броят на заразени хора е малък, броят на заразени бозайници расте

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Свят Преди 2 часа

Температурите в щата достигат на места 47 градуса по Целзий

<p>Защо Франкфурт е &quot;финансовата столица на Германия&quot;</p>

Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Не просто футбол Преди 3 часа

Градът има не само модерна архитектура и богата история, но и безспорна роля на водещ икономически център

"Хамас" прие да започне преговори за освобождаване на израелските заложници

"Хамас" прие да започне преговори за освобождаване на израелските заложници

Свят Преди 3 часа

Въоръжената ислямистка групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня

Ураганът "Берил" отслабна до тропическа буря

Ураганът "Берил" отслабна до тропическа буря

Свят Преди 4 часа

Стихията връхлетя сушата в щата Кинтана Роо

В сезона на кърлежите: Какви са рисковете от заразяване с лаймска болест

В сезона на кърлежите: Какви са рисковете от заразяване с лаймска болест

България Преди 4 часа

Буди ли тревога реалният брой на заболелите към момента?

Адвокатите на Тръмп поискаха прекратяване на делото срещу него за поверителните документи

Адвокатите на Тръмп поискаха прекратяване на делото срещу него за поверителните документи

Свят Преди 4 часа

В невиждано решение Върховният съд в понеделник прецени, че в наказателен план един американски президент има най-малкото право на презумпция за имунитет за официалните му действия

<p>Ето кой спечели&nbsp;президентските избори в Иран</p>

Масуд Пезешкиан спечели президентските избори в Иран

Свят Преди 4 часа

Избирателната активност на втория тур е била 49,8%

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

Технологии Преди 4 часа

Страната се справя добре с инфраструктурата

<p>ЕНП иска живот за ДВГ и след 2035 г.</p>

Почна се, най-голямата партия в Европарламента иска преразглеждане на забраната на ДВГ

Технологии Преди 4 часа

ЕНП бяха обещали да поискат това, сега става приоритет на Европейската народна партия в Брюксел

Топ 3 рецепти за страхотен домашен сладолед

Топ 3 рецепти за страхотен домашен сладолед

Любопитно Преди 4 часа

Предлагаме да си направите сами разхлаждащо лакомство, като използвате някоя от тези три прости рецепти

Температури до 35°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 35°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 4 часа

В София максималните температури ще бъдат около 30°