0
Пз зидентът Георги Първанов наложи в сряда вето на измененията на Закона за банките, като оспори текст, който гласи, че когато между Закона за счетоводството и Международните счетоводни стандарти (МСС) има противоречие, се прилагат изискванията на приетите от Министерския съвет МСС. Това пише вестник "Дневник". Според приетия в края на миналата година Закон за счетоводството от началото на 2003 г. банките ще са длъжни да подготвят финансовите си отчети в съответствие с международните счетоводни стандарти.
Главна цел на направените промени в Закона за банките бе да се ограничат възможностите офшорни компании да са акционери в банките. "Моята молба ще бъде парламентът да прегласува без промяна върнатите от президента промени", каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Иван Искров, който е един от вносителите на промените. "Ако президентът продължава толкова често да връща закони, ще девалвира ветото на държавния глава", допълни Искров.

Работодателите и синдикатите са постигнали съгласие за размера на минималните осигурителни прагове в четири сектора - трикотажната промишленост, металургията, преработващата промишленост и производството на електрооборудване, пише още "Дневник". "Тези прагове вече са реалистични и ние ще ги приемем в този вид, в който ни бяха предложени", каза министърът на труда Лидия Шулева. В сряда тя съобщи, че текстовете за промяна на Кодекса за задължителното обществено осигуряване вече са готови и се чакат само конкретните числа. Синдикатите и работодателите все още не са постигнали съгласие за минималните осигурителни прагове в 10-12 отрасъла. "Преговорите ще продължат през септември и връщане назад няма. Праговете ще влязат в сила още от началото на годината", каза Шулева.

Офертата на "Консорциум Росбулгартабак" за приватизацията на "Булгартабак холдинг" е най-добрата по отношение на заетост, изкупуване на тютюни и производство на цигари. Това обяви вчера лидерът на КНСБ Желязко Христов, който се срещна с представителя на компанията Тихомир Трендафилов. През последните два дни синдикатът разговаря и с четиримата кандидати за тютюневия гигант, за да обсъдят социалните аспекти на приватизацията, информира "Дневник". Освен добра социална част, консорциумът предлага и оздравяване и развитие на задграничните дружества на "Булгартабак", заяви Христов. Според него кандидатът има и сериозни гаранции от първокласни руски банки.

Агенцията за приватизация ще изчака края на ваканцията на депутатите (3 септември), за да финализира сделката за продажбата на Инкомс-Телеком холдинг, пише вестник "Пари". Причината е, че избраният купувач CSI-Виена плаща 70% от договорената цена в размер на 9 млн. лв. чрез погасяване на български финансови задължения към Кралство Испания и нашият парламент трябва да ратифицира междуправителственото споразумение. Оставащите 30% купувачът на Инкомс плаща кеш. Предстоящата сделка, която все още не е потвърдена от надзорния съвет на АП, доведе до неочаквани рокади в борда на благоевградския завод от холдинга Инкомс-Електроника и механика (ЕМ).

"Астера холдинг" се влива в "Арома АД", съобщи Лукан Луканов, председател на надзорния съвет на столичната козметична компания, цитиран от "Пари". Решението за преструктурирането е взето вчера на общо събрание от акционерите на "Арома". Софийското предприятие ще бъде правоприемник на "Астера" и ще наследи активите и пасивите на холдинговото дружество. За целта беше увеличен капиталът на завода с 400 хил. лв. до 5.6 млн. лв.
Съображенията за концентрацията са чисто икономически, поясни Луканов. "Астера холдинг" в момента е куха структура и не печели пари. Освен това тя е кредитополучател на заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който обаче реално се изплаща от козметичната фабрика. При прехвърлянето на сумите от "Арома" към "Астера" се начислява ДДС, формира се изкуствена задлъжнялост. До средата на 2004 г. трябва да бъдат погасени още 3.3 млн. USD към чуждестранната кредитна институция. На общото събрание акционерите не са гласували раздаването на дивиденти. Причината е, че се готвят сериозни инвестиции в производството и инфраструктурата. Отчетената печалба за м. г. е 3 млн. лв. Продажбите за първото шестмесечие са се увеличили с 15% спрямо същия период на 2001 г., каза още Луканов.

20 млн. лв да бъдат предвидени в държавния бюджет за следващата година е поискало Министерството на икономиката. Това съобщи зам.-министърът Димитър Хаджиниколов по време на среща с туроператорите по Черноморието. Ще бъде направено всичко възможно ДДС за туроператорите в туризма да не бъде повече от 7%, обяви и вицепремиерът Николай Василев на срещата. Сред най-болните теми в бранша са инфраструктурата в курортите, прецизирането на някои от текстовете в данъчното законодателство и приемането на наредбите към Закона за туризма. Според Хаджиниколов прогнозите за положителен ръст от 15% за туристическия сезон 2002 ще се сбъднат.

Златен български лев пуска Българската народна банка от 2 септември, пише "Стандарт". Монетата ще е възпоменателна и ще има номинална стойност от 1 лев, съобщиха от БНБ. От едната й страна ще бъде изписана цифрата 1 и емисия 2002 година, а наоколо ще бъдат изобразени 12 звезди. От другата страна на монетата ще бъде изографисан образът на св. Иван Рилски и ще има надпис - "Българска народна банка". Художественият проект е дело на Петър Стойков. Възпоменателният лев ще е изработен от злато, а теглото му ще е 15,55 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Big Brother среща Виктор с приятеля на Теодора

Big Brother среща Виктор с приятеля на Теодора

Любопитно Преди 9 минути

Зрителите ще станат свидетели на разговора им в съботния епизод от 21:00 ч. по NOVA

Старт на парламентарните избори в Грузия

Старт на парламентарните избори в Грузия

Свят Преди 1 час

Около 3,5 млн. избиратели имат право да гласуват за депутати в 150-местния парламент

<p>Поредно политическо убийство разтърси&nbsp;Венецуела (СНИМКА)</p>

Намериха мъртъв лидер на опозицията във Венецуела

Свят Преди 2 часа

"Ние държим режима на Николас Мадуро отговорен за това убийство"

Кралев след “Игри на волята”: Мартин е сивият кардинал в предаването!

Кралев след “Игри на волята”: Мартин е сивият кардинал в предаването!

Любопитно Преди 2 часа

В “След игрите” Симеон Кралев сподели, че никога не се е лишавал от храна извън “Игри на волята”

<p>Почина велик рок басист (СНИМКИ)</p>

Почина големият рок басист Фил Леш

Свят Преди 3 часа

Той е роден в Бъркли, Калифорния, през 1940 г.

Дете намушка с нож доведения си баща, за да защити майка си

Дете намушка с нож доведения си баща, за да защити майка си

Свят Преди 3 часа

Момчето вече разпитано от следователи и е предадено на социалните служби

<p>Ден за размисъл е, а в неделя избираме новите 240</p>

Ден за размисъл преди седмите предсрочни парламентарни избори

В деня за размисъл по традиция не се допуска предизборна агитация

.

Колко време продължава гласуването в изборния ден?

ЦИК отговаря на този въпрос за изборите на 27 октомври

,

„Водите се развалят, въздухът се заразява“: Как древните гърци и римляни са гледали на замърсяването

Любопитно Преди 4 часа

Преди хилядолетия хората в Древна Гърция и Рим вече са знаели, че хората вредят на природния свят

<p>Отровна 4-метрова змия изпълзя в училище</p>

„Втурнахме се колкото се може по-бързо": Отровна 4-метрова змия изпълзя в училище

Любопитно Преди 4 часа

Източните кафяви котки имат една от най-силните отрови в света

кит

26 години след като е умрял: Масло капе от скелет на син кит

Любопитно Преди 4 часа

Как е възможно това прочетете в текста

<p>Какво ще бъде времето в съботния ден</p>

Времето в събота: Слънчево с температури до 23°

България Преди 4 часа

След обяд над западните райони ще се появи разкъсана висока облачност

Димитровден е, гответе се за зимата!

Димитровден е, гответе се за зимата!

Любопитно Преди 4 часа

Не забравяйте да поздравите своите близки и приятели, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко

Как хакерите се възползват от социалните мрежи

Как хакерите се възползват от социалните мрежи

Технологии Преди 4 часа

Профилите ни могат да бъдат начин за най-различни атаки