Н а учените отдавна е известно, че цветовете влияят по особен начин на човешката психика и здраве.
Колкото и да е странно на пръв поглед цветът на продуктите, които ядем, може да предизвика различни реакции в организма, разказва Zdrave bg.
Белите продукти - мляко, извара, сирене и други млечни продукти, ориз, чесън, карфиол, успокояват и премахват раздразнителността.
Освен това извеждат от организма токсините.
Сините - грозде, сливи, картофи със синьо-виолетова кора, съдържат биологично активни вещества, които защитават кръвоносните съдове и зрението.
Зелените - маруля, броколи, зелен грах, подхранват мозъка, повишават активността, премахват напрежението.
Хлорофилът, съдържащ се в зеленчуците и плодовете със зелен цвят, стимулира изработването на еритроцити (червени кръвни телца) в кръвта и активизира имунната система.
Червените - цвекло, чушки, домати, ягоди, стимулират обменните процеси, подобряват кръвообращението и повишават работоспособността.
Ао се употребяват в големи количества обаче, могат да предизвикат превъзбуждане и проблеми със заспиването.
Оранжевите - праскови, кайсии, тиква, мандарини, моркови, спомагат за възстановяването на нервните клетки и обновяването на мускулните тъкани, повишават сексуалността.
Подобряват настроението, помагат в борбата с умората и апатията, успокояват главоболието.
Жълтите - лимони, ананаси, ябълки, банани, царевица, кашкавал, яйчен жълтък, стимулират храносмилането, подобряват апетита, снабдяват с енергия и способстват за прочистването на кръвта.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!