Б елград е домакин на първия "Ракия фест" - на 28 и 29 септември.
Целта на тази проява е ракията да бъде представена пред местната и световната общественост като качествена традиционна напитка и един от водещите сръбски брендове, казва Бранко Нешич, директор на феста, цитиран от сръбския вестник "Вечерне новости".
Защото онова, което според него за французите е конякът, за британците - уискито, за гърците - узото, за мексиканците - текилата, това е за сърбите ракията.
Желанието на организаторите е с подходяща програма да бъдат представени различните видове ракия, да се развие културата на консумация и да се обогати туристическото предлагане в Белград.
Очаква се представители на посолствата да представят своите национални напитки, каза още Нешич.
Проявата ще мине под мотото за борба против шофирането след употреба на алкохол. Кампанията е по идея на студенти от факултет по транспорт и пътна техника на Белградския университет.
Ракията се припознава като национална напитка в почти всички балкански държави. Думата идва от арабската araq през турската rakı.
Тази силна алкохолна течност, подобна на бренди, традиционно се приготвя в домашни условия.
Според "Уикипедия" ограничено количество - до 100 милилитра ракия на ден (но не всеки ден), е полезно за здравето, служи като съдоразширително и предпазва от сърдечен удар.
Други експерти твърдят, че чаша ракия действала като сироп против кашлица.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!