Р едовната употреба на сок от портокал и грейпфрут възпрепятстват развитието на остеопороза.
До този извод стигнаха учени от университета A&M в Тексас (Texas A&M University's).
Установихме, че тези сокове увеличават активността на антиоксидантите, които способстват за развитието на костната тъкан, обясняват авторите на изследването.
Антиоксидантите, витамините, минералите
и другите натурални компоненти в двата цитрусови плода възпрепятстват също така развитието на рака, сърдечно-съдовите заболявания и инсулта, твърдят учените.
В тропическите плодове се съдържат около 400 активни компонента.
Все още не е известно кой точно от тях способства за увеличаването на костната плътност.
Специалистите предполагат, че това е лимоноидът и планират провеждането на експерименти, в които неговото действие ще бъде тествано в лабораторни условия.
Остеопорозата
е заболяване, което се характеризира с прогресивно намаляване на костната плътност.
В повечето случаи болестта се развива след 50-годишна възраст, но предпоставките за нея се развиват далеч преди това.
По данни на Българската лига за профилактика на остеопорозата (БЛПО) за миналата година всяка трета жена и всеки пети мъж над 50 г. страдат от заболяването.
На безплатната телефонна линия 0800-120-10 пациентите могат да получават консултация за заболяването от медицински лица.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!