А нглийският учен Гарет Морган предлага аспиринът да бъде отнесен към витамините. Защо?
Аспиринът съществува вече над 100 години, разказва Би Би Си. Фирмите го произвеждат под различно наименование, но по своята същност това е ацетилсалицилова киселина. Въз основа на резултатите от изследванията си Гарет Морган предлага аспиринът
да се смята за витамин S и посочва няколко причини за това:
1. Аспиринът не само облекчава болката, намалява температурата и премахва възпалението. През последните десетилетия стана ясно, че той намалява съсирването на кръвта и в малки количества предотвратява опасността от инсулт и инфаркт.
2. Според учените редовният прием на малки дози аспирин понижава риска от рак на дебелото черво и гърдата с 20-30%, а на стомаха и хранопровода - до два пъти.
3. Благодарение на аспирина се намалява и вероятността за старческо слабоумие - болестта на Алцхаймер. Гарет Морган смята, че ако човек на 50 години започне ежедневно да приема аспирин в малки количества, той удвоява своите шансове да доживее до 90 години без сериозни заболявания.
Витамин ли е или не?
Обикновено витамини се наричат съединенията, необходими за обмяната на веществата. Те не се изработват в организма на човека в необходимото количество и затова трябва да си ги набавяме чрез храната.
Всички тези признаци са присъщи на единствените аналози на аспирина, които се съдържат в растенията - т.н. салицилати, твърди ученият. В голямо количество те се срещат в кората на бялата върба, малините и други горски плодове.
Преди човекът е приемал повече сурови плодове и по този начин е получавал достатъчни дози от естествените аналози на аспирина. Това го е предпазвало от много болести, включително от инсулт и инфаркт. Днес малко хора се придържат към тази диета, а плодовите и зеленчуците, които се продават в магазините, съдържат по-малко полезни съединения.
Според Морган салицилатите:
- не се синтезират в човека;
- полезни са за организма;
- присъстват в растителната храна.
Всичко това и типично за витамините. Затова английският лекар предлага да се добавят свръхминимални дози аспирин в газираните напитки и други продукти.
Ето доводите на някои скептици по този въпрос:
- Недостигът на ацетилсалициловата киселина в храната и нейните аналози не се отразява така, както недостига на други витамини.
- Аспиринът не трябва да се приема от деца под 14 години. При някои той предизвиква разстройство на работата на черния дроб и мозъка.
- При 5% от хората, приемащи аспирин, се наблюдава раздразване на стомаха, водещо до язви или кръвотечения.
- При особено чувствителните хора лекарството може да провокира астма, алергична хрема и обрив на кожата.
Такива сериозни странични ефекти няма при нито един от витамините, твърдят скептиците. Може би обаче от голямо значение, както между другото е винаги във фармацията, е дозировката.
Идеалният вариант за организма е приемането на аналозите
на аспирина чрез растителната храна. За получаването на оптимална доза от този "витамин" е необходимо дневно да се изяждат не по-малко от пет броя сурови зеленчуци или плодове (желателно е те да са без торове и пестициди). Постоянното приемане на аспирин под формата на медикамент пък трябва да бъде препоръчано от лекар.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!