0

О стават два месеца до края на годината и идва времето, в което националните парламенти на България и Румъния ще започнат разглеждането на бюджетите за 2007 г. Двете най-нови членки на Европейския съюз влизат в 2007 г. с напълно различна данъчна, икономическа, монетарна и бюджетна политика, което се вижда и от проектобюджетите, одобрени от правителствата и внесени за обсъждане в парламентите.

Тъй като и България, и Румъния стават членки на ЕС от началото на 2007 г. и с влизането си заемат местата на най-бедните страни в съюза, сравнение между тях е особено релевантно - то би могло да покаже както добри практики, така и поуки от извършени грешки.

Участие на парламента

В началото би трябвало да отбележим, че и в двете страни проектът за държавен бюджет за 2007 г. току-що е приет от правителствата и внесен в парламентите и съответно има възможности за промени в него. От друга страна обаче, практиката показва, че най-вероятно няма да настъпят съществени изменения в предложените от правителствата проекти.

Причините за това са много, но най-важните са:

- сравнително малкото време, което остава за обсъждане (например, правителството в България работи по бюджета от февруари до октомври, а парламентът има само ноември и частта от декември преди празниците)

- липсата на специализиран екип от бюджетни експерти, които да подпомагат парламентите - на практика, дори депутатите да имат желание да направят промени в някои не съвсем реалистични допускания и прогнози на Министерството на финансите, те не могат, тъй като парламентът няма този капацитет

- недостатъчно развита практика в парламентарните комисии за изслушвания - на външни мнения, които да предоставят друга перспектива към проблеми

Бюджетна прозрачност

Ако сравним България и Румъния по показателя бюджетна прозрачност - т.е. информацията за бюджета, която се споделя с обществото и е лесно достъпна за всеки, който се интересува - виждаме, че Румъния води убедително.

Докато България с 47% бюджетна прозрачност попада в групата страни, които предоставят "някаква информация" за бюджета, Румъния с 66% прозрачност е сред страните, които публикуват "значителна информация" за държавния бюджет.

По отношение на информацията за проектобюджета, която се публикува, Румъния има още по-голямо предимство - съседката ни публикува 75% от информацията, а България - едва 45%.

Всичко това показва едно значително превъзходство на румънската политика по отношение на бюджетната прозрачност и отчетност - нещо, което дава предимство на съседната ни страна и при ефективността на харчене на средствата, намалението на корупцията и икономическото развитие.

По тази причина България не бива да се бави с публикуването на повече и по-пълна информация за бюджета.

Плосък данък върху доходите

Докато в България плоският данък все още не е приет, Румъния направи тази стъпка още преди 2 години, въвеждайки единна ставка от 16% за данъка върху печалбата и данъка върху доходите и не смята да се отказва от тази политика.

Данъкът върху доходите в България през 2007 г. ще се запази на нивата от 20-24% - което е значително по-високо от Румъния. Така освен с плосък данък Румъния ни изпреварва и от гледна точка на нивото на данъчно облагане на доходите, което там е по-конкурентно.

Данък печалба

През 2007 г. България ще въведе данък печалба от 10% - най-ниската ставка в целия Европейски съюз и втората най-ниска в Европа (само Черна гора има по-ниска - 9%).

Така, страната ни ще има едно сериозно предимство пред останалите страни от съюза по отношение на привлекателност за чужди инвестиции и можем да очакваме положително влияние върху заетостта, доходите, икономическото развитие и благосъстоянието на обществото.

Подобни ефекти вече се забелязват след намалението на данъка върху печалбата през 2005 г. и в България, и в Румъния.

Общо данъчно бреме

За 2007 г. българският бюджет планира на събере почти 42% от БВП, а като отчетем и подценяването на прогнозата за приходите, което традиционно се прави от Министерството на финансите, сумата на събраните приходи вероятно ще достигне 43% от БВП.

Румъния планира съвсем различни нива на приходи в бюджета - около 35% от БВП за 2007 г., или около 8 пункта по-ниско от България. Така Румъния има данъчно предимство с почти една четвърт по-ниски данъци върху цялата икономика в сравнение с България.

Преразпределение през бюджета

Държавните разходи в България се планират на почти 41% от БВП, докато в Румъния те ще достигнат 38% от БВП, което при това е голям скок спрямо 2006 г., когато са около 35% от БВП. Така, правителството в Румъния ще похарчи значително по-малък обем средства, отколкото българското, т.е. намесата на българското правителство в икономиката е по-голяма, отколкото на румънското.

Това отново е предимството за съседите и възможност да се поучим и да ограничим неефективните разходи в бюджета.

МВФ

Румъния прекрати отношенията си с Международния валутен фонд заради несъгласия с някои от неговите препоръки. България има все още споразумение, което ще изтече след няколко месеца.

Тук е трудно за момента да отчетем коя е по-правилната позиция - фондът има силна стабилизираща и подпомагаща роля, но, от друга страна, той понякога спира и някои важни реформи - като въвеждането на нулев данък печалба в България през 2001 и 2005 г., а сега има определени критики срещу намалението на данъка върху печалбата до 10%. Така или иначе и България скоро ще приключи споразумението си с фонда и ще трябва да се справя сама.

Държавен дълг

Благодарение на валутния борд, бързия ръст на икономиката, приходите от приватизация и бюджетните излишъци България успя да намали нивото на държавния дълг от над 120% през първата половина на 90-те години до под 30% през тази година. Тази тенденция се планира да продължи и през 2007 г.

В Румъния държавният дълг се планира да спадне под 60% през 2007 г., което е значително по-високо, отколкото в България. По този показател страната ни има предимство, тъй като ниските нива на държавни дългове намаляват рисковете и позволяват на частния сектор да получава повече финансиране.

Излишъци и дефицити

През 2006 г. и България, и Румъния реализират сериозен бюджетен излишък, който не е планиран в бюджета, въпреки че беше прогнозиран от икономистите в частния сектор в България. Румъния планира да похарчи целия бюджетен излишък и дори да излезе на сериозен дефицит - както през 2006, така и през 2007 г.

България е в другата крайност - на поддържане на огромни бюджетни излишъци и през двете години. Би могло да се каже, че Румъния заема прекалено рискова позиция с високи нива на бюджетен дефицит, а България заема напълно безрискова позиция - с високи нива на бюджетен излишък.

Българската позиция е за предпочитане, но все пак Румъния би могла да намали рисковете и да насърчи растежа, ако премине към балансиран бюджет, а България има възможност да намали повече данъчното облагане и също да насърчи растежа чрез по-нисък излишък.

Като цяло България и Румъния имат различна политика за 2007 г. със своите предимства и недостатъци. Най-интересно е намалението на корпоративния данък в България и относително ниските нива на общо данъчно бреме в Румъния - два фактора, насърчаващи икономическия растеж.

Ако България трябва да вземе нещо от Румъния - това е бюджетна прозрачност, ниско общо данъчно бреме и преразпределение, плосък данък върху доходите. Румъния пък би могла да се поучи от балансираните бюджети, ниските нива на държавен дълг, нисък данък печалба.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Разкриха идеалния брой сексуални партньори за мъже и за жени

Любопитно Преди 7 минути

Какъв е идеалния брой сексуални партньори четете в следващите редове

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 31 минути

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

Посрещат патриарх Даниил официално като предстоятел на Софийската епархия

България Преди 1 час

Ще има патриаршеска вечерня с петохлебие и литийно шествие

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Обезпокояваща тенденция: Четвърти случай на заразен с птичи грип човек в САЩ

Свят Преди 1 час

Експертите алармират, че въпреки, че към момента броят на заразени хора е малък, броят на заразени бозайници расте

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Огнен ад в Калифорния: Пожари пламнаха на фона на горещата вълна

Свят Преди 2 часа

Температурите в щата достигат на места 47 градуса по Целзий

<p>Защо Франкфурт е &quot;финансовата столица на Германия&quot;</p>

Защо Франкфурт се смята за "финансовата столица на Германия"

Не просто футбол Преди 3 часа

Градът има не само модерна архитектура и богата история, но и безспорна роля на водещ икономически център

"Хамас" прие да започне преговори за освобождаване на израелските заложници

"Хамас" прие да започне преговори за освобождаване на израелските заложници

Свят Преди 3 часа

Въоръжената ислямистка групировка се е отказала от искането Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня

Ураганът "Берил" отслабна до тропическа буря

Ураганът "Берил" отслабна до тропическа буря

Свят Преди 4 часа

Стихията връхлетя сушата в щата Кинтана Роо

В сезона на кърлежите: Какви са рисковете от заразяване с лаймска болест

В сезона на кърлежите: Какви са рисковете от заразяване с лаймска болест

България Преди 4 часа

Буди ли тревога реалният брой на заболелите към момента?

Адвокатите на Тръмп поискаха прекратяване на делото срещу него за поверителните документи

Адвокатите на Тръмп поискаха прекратяване на делото срещу него за поверителните документи

Свят Преди 4 часа

В невиждано решение Върховният съд в понеделник прецени, че в наказателен план един американски президент има най-малкото право на презумпция за имунитет за официалните му действия

<p>Ето кой спечели&nbsp;президентските избори в Иран</p>

Масуд Пезешкиан спечели президентските избори в Иран

Свят Преди 4 часа

Избирателната активност на втория тур е била 49,8%

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

ЕК: България има какво да подобри в ИТ развитието си

Технологии Преди 4 часа

Страната се справя добре с инфраструктурата

<p>ЕНП иска живот за ДВГ и след 2035 г.</p>

Почна се, най-голямата партия в Европарламента иска преразглеждане на забраната на ДВГ

Технологии Преди 4 часа

ЕНП бяха обещали да поискат това, сега става приоритет на Европейската народна партия в Брюксел

Топ 3 рецепти за страхотен домашен сладолед

Топ 3 рецепти за страхотен домашен сладолед

Любопитно Преди 4 часа

Предлагаме да си направите сами разхлаждащо лакомство, като използвате някоя от тези три прости рецепти

Температури до 35°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 35°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 4 часа

В София максималните температури ще бъдат около 30°