Н емски учени от института „Макс Планк“ в Кьолн обясниха причината за лакомията. Резултатите от изследванията са публикувани на портала EurekAlert и показват, че колкото по-вкусна е храната, толкова по-малко заситени се чувстваме.
Експертите са провели експеримент, по време на който 12 доброволци са били разделени на две групи. Едните са получили сладък млечен шейк, а другите – напитка с подобен състав, но без вкус, след което всички участници са подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.
Експертите установили, че първата група пиела напитката с удоволствие, но не усещала засищане, а втората се ограничила до две чаши.
Според учените освобождаването на допамин - хормон, който предизвиква чувство на ситост, се появява два пъти - при поглъщане и при попадане на храната в стомаха. Изследователите заключават, че за участниците, които са пили сладък шейк, заради интензивния вкус първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази - и това от своя страна е притъпило усещането за засищане.
Така прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и дори затлъстяване в дългосрочен план.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!