К аква по-хубава компания за мача в разгара на Европейското първенство в Германия от хляб, наденица и халба бира?, питат от Edna.bg
Ако за Италия традиционната храна е пицата, а за Япония - сушито, в Германия в култ са издигнати хлябът и надениците. В страната непрекъснато се създават нови видове хляб, за да са в крак с времето.
Сред най-новите тенденции в печивата са хляб с куркума, парченца колбас или цветя.
Но ние ще ви открехнем вратата за по-популярните видове хляб и наденици в Германия и няма да бъде изненада, ако до края на статията си представите мириса и вкуса на неустоимите печива и вурстове.
Брьотхен (Brötchen) са леки пшенични и ръжени хлебчета, които се предлагат в чист вид или украсени с маково, слънчогледово или сусамово семе. У нас са по-известни като земели. Сервират се за закуска или брънч.
Претзел (Pretzel) – това изделие е хрупкаво отвън и меко отвътре. Легендата гласи, че един хлебар изработил формата му, когато кралят му казал, че трябва да изпече хляб, през който може да види три пъти слънцето. Брецелът се използва за емблема на пекарните и до ден днешен.
Ландброт (Landbrot) е хляб, който може да се яде по всяко време - за закуска, вечеря или като обедна закуска. Той се приготвя от пшеница и малко ръж.
Фолкорнброт (Vollkornbrot) - типичен вид хляб, който ще намерите на много немски трапези. Според закона пълнозърнестият ръжен хляб трябва да се състои от поне 90 % пълнозърнесто брашно.
Милхбрьотхен (Milchbrötchen) – любимият на децата. Неговата мекота и пухкавост се дължи на млякото, което се добавя към тестото преди да се изпече.
А сега идва ред на надениците – перфектното допълнение към топлия хляб и халба бира.
Със сигурност сте чували, а може би и опитвали братвурст (Bratwurst). Германците обичат да я хапват за закуска или до обяд. Прави се от свинско, говеждо или телешко месо. Има дори специален ден в годината, посветен на този вид наденица – 16 август.
Вайсвурст (Weibwurst) или т.нар. "бяла наденица" е специалитет за баварския регион. Приготвя се от мляно телешко месо и свинска сланина. Овкусява се с магданоз, лимон, босилек, лук, джинджифил и кардамон.
Кнохвурст (Knockwurst) е дебел колбас, който произхожда от региона на Северна Германия. Той съдържа смляно свинско, телешко и понякога говеждо месо, както и чесън. След това тези съставки се поставят в обвивка, отлежават няколко дни и се опушват на дъбови дърва. На вкус вурстът е много хрупкав, пухкав и сочен.
Франкфуртер вюрстен (Frankfurter) Würstchen са тънки, варени колбаси, приготвени от чисто свинско месо. Специфичният им вкус се постига чрез специален процес на опушване при ниски температури.
Франкфуртските колбаси не се варят за консумация, а само се загряват в гореща вода за около осем минути, тъй като в противен случай кожата бързо би се разкъсала. Традиционно те се консумират по двойки с горчица и хляб или картофена салата.
Къривурст (Currywurst) е задушена, пържена наденица. Поднася се нарязана на парчета с големина на хапка и подправена с къри кетчуп - сос на основата на подправен кетчуп или доматено пюре, поръсен с къри на прах. Ястието често се сервира с пържени картофи.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!