Н еслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си.
Срещат се няколко вида елда: многогодишна, обикновена и татарска, пише Edna.bg.
В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ТЯЛОТО НИ ОБРАБОТВА ДАДЕНИ ХРАНИ
Обикновената елда е позната още като гречка, наименование, произлизащо от Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но пък в Русия те са най-популярни.
За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След старта на масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за по-бедните обществени слоеве.
За колко време стомахът се справя с тези храни
В 100 г продукт се съдържат протеини (14%), захар (2-2,5%), мазнини (3%), фибри (1%), витамините А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и органични киселини (лимонена и ябълчна).
Елдата е богата на аминокиселини, а липсата на глутен я превръща в подходяща храна за диетичен режим.
Освен на каша – елдата е удачна добавка към супи, ястия с месо, риба, зеленчуци, десерти, мляко и плодове.
Най-важният витамин е в тези храни
Най-често в магазинната мрежа се предлага елда в разфасовки от 500 г. Избирайте елда с по-блед цвят, защото тази с червеникав оттенък най-често е преминала през термична обработка, съветват от Edna.bg.
Ако при отварянето на гречката, усетите миризма на плесен, значи тя е негодна за употреба. Съхранявайте въпросната зърнена храна в стъклени или керамични съдове.
Здравословни ползи
Високото съдържание на белтъци в елдата способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в подходяща храна за активно спортуващите.
Във видеото научете как да се храните здравословно
Богата на флавоноиди, тя ефективно се бори с процесите на стареене на клетките. В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той важен за профилактиката на сърдечносъдовата система, високия холестерол и хипертонията.
Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите заради комплекса от витамини и минерални вещества в нея.
Несъмнено елдата е много ефективна при хора с нарушена перисталтика (заради съдържанието на фибри и пектин) и такива, подложили се на редуциращ режим на хранене.
Богатото количество желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма.
Трябва обаче да се отбележи и фактът, че консумирането на елда понякога води и до появата на алергична реакция.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!