Ш афранът, известен като "червеното злато", идва от деликатно цвете, в което има три близалца. Именно там се намира тази подправка, обожавана от крале и фараони. Заради многото си лечебни свойства и вкус е била използвана от древни времена.
Говори се, че Александър Велики се къпел в басейни, където водата била смесена с шафран, за да лекува раните си. Освен че е чудесно допълнение към кухнята, тази древна подправка крие в нежните си близалца полезни свойства за вашето здраве. В тази статия ще ви разкажем повече за шафрана и полезните му действия.
Като цяло го използваме, за да добавим цвят и вкус към нашите ястия. Обикновено цената му е сравнително висока и без съмнение се цени в гастрономията. Освен това има свойства, за които мнозина не знаят.
Ползите от редовната консумация на шафран за здравето са разнообразни. В допълнение към консумацията на подправката има капсули с екстракт от шафран.
Кроцетинът и кроцинът в него са чудесни съюзници при различни заболявания, които засягат стомаха, черния дроб, дебелото черво и панкреаса. Необходими са обаче повече изследвания, за да се сравни въздействието му с това на лекарствата. Шафранът може да бъде полезен за следните цели:
- Предотвратява и лекува стомашни язви.
- Предотвратява появата на рак на стомаха, черния дроб и дебелото черво.
- Лекува различни видове хепатит, чернодробна цироза и мастен черен дроб.
- Предотвратява и лекува улцерозен колит - възпалително заболяване на червата.
- Може да бъде от помощ в гинекологията и акушерството.
Шафранът има антиоксидантни свойства, които могат да улеснят раждането и да спомогнат възстановяването след това, както и да облекчат симптомите на менопауза и ПМС. Употребата му на капсули или сиропи, които го съдържат, има следните положителни ефекти:
- Намалена продължителност, болка и умора при раждане.
- Подобрени симптоми на следродилна депресия.
- Подобряване на физическите, психологическите и гинекологични симптоми на менопаузата.
- Облекчаване на подуване на корема, депресия и промени в настроението от ПМС.
Така, както шафранът е полезен за облекчаване на следродилна и предменструална депресия, съдържанието му на кроцин може също да подобри симптомите за някои психични състояния. Шафранът би могъл да се използва за лечение на:
- депресия
- безпокойство
- шизофрения
- мозъчни травми
- Паркинсон
- Алцхаймер
Тази подправка би имала по-малко неблагоприятни ефекти от някои химически лекарства. Това го отличава от антидепресантите и лекарствата за Алцхаймер. Въпреки това, много от проучванията за шафрана са направени върху животни, така че са необходими повече клинични изпитвания.
В кухнята тази подправка често се използва за овкусяване на ориз или яхнии. Най-добрият начин да използвате шафрана е да го смелите на прах. За да го включите в диетата си, просто добавете малко количество от него към вашите топли ястия. Можете да го накиснете в топла или гореща вода и да го консумирате като чай.
По този начин можете да извлечете ползите, които споменахме, но не забравяйте, че дози, по-големи от 5 грама на ден, могат да бъдат вредни за здравето.
Още от автора:
5 малки тайни за безупречен грим на Дженифър Лопес
3 модерни диети, които специалистите не препоръчват
Защо всъщност се страхуваме от смъртта?
От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново
Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си
Шест знака, че отхвърляш женската си енергия
Трикове, с които да накараме малко дете да се храни
Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого
Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!