2

Р аботещите българи отделят за платена работа по 8 часа на ден, а отделно над 1 час им отнема пътуването до и от местоработата. Близо два часа на ден гледат телевизия.

(Видеото по-горе: Работещите бедни - 1,6 милиона души у нас не могат да покрият базовите си разходи)

Децата, докато са малки, повече играят на открито, но с навлизането в тийнейджърска възраст се увеличава часовете за компютърни и видеоигри, а времето за учене намалява. Четат по-малко, отколкото играят и гледат телевизия. Това показват данни от изследването на Националния статистически институт - "Бюджет на времето", цитирани от Dnevnik.

То е проведено между 21 март 2022 г. и 21 март 2023 г. по методология на "Евростат" като участниците в него са попълвали дневник на всеки 10 минути от денонощието.

Какви са средните стойности и как са се променили за 10 години

Резултатите сочат, че населението на страната на 10 и повече навършени години отделя за задоволяване на основните си жизнени потребности (сън, хранене и други лични грижи) средно по 12 часа и 28 минути от денонощието при 12 ч. 20 мин. при предишното преброяване. За дейности, свързани с работа, учене и домакински задължения - 5 часа и 28 минути (с 5 мин. по-малко, отколкото преди 10 г.), за свободно време и социален живот - 4 часа и 15 минути при 4 ч. 30 мин. преди. Времето за пътуване се е съкратило от 1 ч. 13 мин. преди на 1 ч. 9 мин. сега.

Източник: iStock

Сред личните грижи доминира времето за сън - 9 ч. 17 мин., или 38.7% от денонощието. За десетилетие то е нараснало с 3 минути. За хранене се отделя средно по 2 ч. 16 мин. дневно при 2 ч. 8 мин. преди, а за други лични грижи - 55 минути, или с 3 мин. повече.

Мъжете и жените изразходват еднакво време за сън, но мъжете се хранят с 13 мин. по-дълго от жените

Най-продължително време за сън отделят най-възрастните (65 и повече години) и най-младите (10 - 14 навършени години), съответно 10 часа и 17 минути и 9 часа и 50 минути. Най-много време за хранене отделят хората на възраст 15 - 29 навършени години - средно по 2 часа и 20 минути на ден.

Женените мъже спят и се хранят със 7 минути по-дълго в сравнение с мъжете, никога не встъпвали в брак. За разлика от тях, омъжените жени спят средно с 9 минути по-малко от тези, никога не встъпвали в брак, и отделят средно по 5 минути по-малко за лична грижа.

Времето за сън е средно 10 часа през почивните дни, или с 1 час повече от колкото в делничните дни.

Изразходеното време за хранене в почивните дни също е по-дълго с 31 минути.

Населението на 15 и повече навършени години (тук влизат и учещите, и пенсионерите) в България отделя за платена работа средно по 2 ч. 53 мин. на ден, или 12.0% от денонощието. Времето, отделено за грижа за дома и домакинството е 3 ч. 6 мин. или 12.9% от денонощието.

Жените прекарват по-дълго време в домакинска работа (4 часа и 8 минути), отколкото в платена работа (2 часа и 26 минути), докато при мъжете е 1 час и 58 минути на ден в домакинска работа.

Общо за платена и неплатена работа жените изразходват средно дневно 6 часа и 34 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете.

Ако се гледат само работещите, средното време, прекарано в работа е 8 ч. 1 мин. като мъжете работят средно със 17 мин. повече от жените и няма съществена разлика между градовете и селата.

Най-голям дял в дейностите, свързани с грижата за дома и домакинството заема приготвянето на храна - 54 минути (жените - 1 час и 23 минути, а мъжете - 22 минути), следва измиването на чинии - средно 23 минути и пазаруване и услуги - 20 минути.

Свободното време и времето за социален живот на хората на 15 и повече навършени години е 4 часа и 4 минути дневно. Въпреки, че мъжете прекарват средно по 56 минути повече в платена работа в сравнение с жените, те имат 45 минути повече за свободно време и социален живот.

Източник: iStock

Най-голяма част от свободното си време населението прекарва в гледане на телевизия и видео - 2 часа и 6 минути, и в социалните медии - 52 минути.

Живеещите в градовете отделят за социален живот и свободно време средно 4 часа и 9 минути, или с 20 минути повече в сравнение с хората в селата.

Ежедневно лицата на 15 и повече навършени години пътуват по 1 час и 10 минути, като мъжете изразходват средно 13 минути повече от жените за тази дейност.

С какво са заети учещите

НСИ е проучил отделно как разпределят времето си хората, които учат в различните образователни степени. Средното време, което те прекарват в учебни часове, лекции, домашни занимания е 6 ч. 4 мин. като момчетата изразходват 5 мин. повече отколкото момичетата, а живеещите в градовете средно по 14 мин. повече от тези в селата.

Най-много време в учебни часове прекарват децата в началния етап на основното образование - средно по 6 часа и 41 минути. С израстването това време се скъсява като най-малко учат в бакалавърската степен - 5 ч. 30 мин., докато кандидатите за магистри залягат повече - 6 ч. 13 мин.

В свободното си време децата от началното училище прекарват средно по 2 ч. 8 мин. в спорт и занимания на открито, 2 ч. и 4 мин. гледат телевизия и видео, 1 ч. 46 мин. - в компютърни и видео игри и 1 ч. 10 мин. четат книги.

С нарастване на възрастта времето за игра на открито намалява, докато времето за компютърни и видео игри се увеличава. Така децата в средното училище спортуват или се занимават с нещо навън по 1 ч. 51 мин. и 2 ч. 11 мин. за компютърни и видео игри.

Времето на работещите хора

Средното време за работа на заетите българи е 8 ч. 1 минМъжете работят средно по 17 минути повече от жените. Заетите в градовете и селата отделят почти еднакво време за работа, съответно 8 часа и 1 минута и 8 часа и 2 минути.

Най-продължително работят наетите - средно по 8 ч. 4 мин. Това е с 29 минути повече от самонаетите и с 11 минути повече от самонаетите, имащи работници. Най-малко време за извършване на трудова дейност изразходват неплатените семейни работници - 7 ч. 10 мин.

Източник: iStock

Пътуването до и от работа на заетите отнема средно по 1 час и 7 минути.

Въпреки че работещите жени изразходват за работа 17 минути по-малко от работещите мъже, те отделят за грижа за дома и семейството си средно на ден по 3 ч. 7 мин., или с 1 ч. 14 мин. повече от мъжете: 34 минути повече в приготвяне на храна, 9 в измиване на чинии, 11 минути повече в почистване на жилището и 1 час и 9 минути повече в шиене и поправка на дрехи.

Физическата грижа за децата се споделя равностойно, съответно 54 минути за работещите мъже и 55 за жените, но мъжете прекарват повече време в учене, четене и игра с децата - 1 час и 10 минути, или 17 минути повече от жените.

Сравнението с данните, събрани при предишното преброяване на населението, сочи, че днес работещите хора отделят по-малко време за домакинска работа - по-бързо готвят, по-малко време губят за миене на чинии, гладене, пране и чистене. Едновременно с това отделят повече време за домашните си любимци.

Работещите жени отделят за свободно време и социален живот по 2 ч. 41 мин., а работещите мъже - 3 ч. 25 мин. Мъжете прекарват средно по 17 минути повече в посещения на кино, театър, изложби и спортни събития, 41 минути повече в компютърни и видео игри, 37 минути повече в практикуване на хоби, 23 минути в спортуване, 20 минути в гледане на телевизия и 15 минути в повече в четене на книги.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 5 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Русия: Акт на хибридна война срещу Ливан

Русия: Акт на хибридна война срещу Ливан

Свят Преди 6 часа

Израелската разузнавателна агенция "Мосад" е поставила експлозивите в 5000 пейджъра

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

България Преди 9 часа

Това става със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

България Преди 10 часа

МРРБ предостави интернет адреси и мобилни телефони за справка

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Свят Преди 10 часа

Украинският военен служител призна за „някои незначителни успехи“ на Москва

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

България Преди 10 часа

Според министъра на енергетиката „още от утре може да започне изпълнение на програмата”

<p>&bdquo;Истината&ldquo; може наистина да е там, но това не означава, че ще ви хареса</p>

Националната лаборатория на САЩ със заключение за странен метален предмет

Свят Преди 11 часа

Има ли живот във Вселената? Това е може би един от най-завладяващите въпроси, които преследват човечеството

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 11 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 11 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 11 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 12 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 12 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция

<p>Романтична разходка: Вижте&nbsp;Харис и Тръмп хванати ръка за ръка (ВИДЕО)&nbsp;</p>

"Перфектната буря от дезинформация": Как AI предизвиква противоречия на изборите в САЩ?

Свят Преди 12 часа

След възхода на AI възникнаха няколко противоречиви случая, свързани със снимки и видеоклипове, генерирани от тази технология

<p>Имплантът на Мъск&nbsp;за слепи хора бе одобрен в САЩ</p>

Имплантът за слепи хора на Neuralink на Мъск бе одобрен в САЩ

Свят Преди 12 часа

От Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) официално одобриха новия имплант