Л истните зеленчуци предоставят повече хранителни вещества от всяка друга храна. Спанакът съдържа мазнини и въглехидрати, нишесте, витамини А, Е, С, Н, К, РР, витамини от групата В, бета каротин. Освен това в спанакът има много калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, цинк, мед и селен.
Коя е билката, лек за всички болести
Витамините А и С в зеленчука се запазват при термична обработка, научаваме от канала на Vbox7 "Баба знае".
Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна.
Той обаче бързо изгубва ценните си свойства.
Спанакът засища и снабдява организма с хранителни вещества, чисти го от шлаки и токсини. Само морковите съдържат повече каротин от спанака, а благодарение на високото съдържание на желязо в него хемоглобинът се активизира и снабдява по-добре клетките с кислород.
Много полезен за бременни жени и малки деца, тъй като съдържа почти всички необходими витамини и много минерали. Усвоява се прекрасно, защото има вещества, които стимулират действието на слюнчените жлези.
Спанакът предпазва от повреждане лигавиците, нормализира въглехидратната обмяна, участва в изработката на важни за организма хормони и помага за вталяване. Хората, които са под стрес, възстановяват спокойствието и работоспособността си с помощта на спанак.
Ниската калоричност на спанака го превръща в изключително подходяща диетична храна.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!