Н якои зеленчуци успешно се грижат за здравето на клетките и органите ни. Например, морковът съдържа полезни за сърцето и понижаващи холестерола хранителни вещества. Всъщност, според Лиса Йънг, която е автор във Finally Full, Finally Slim, морковите са едни от най-добрите зеленчуци, които можете да ядете, за да помогнете за понижаване и управление на нивата на холестерола.
Богатата на антиоксиданти диета може да предотврати деменция
"Морковите са добър източник на разтворими фибри, които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола. Те също така са богати на бета каротин, антиоксидантът на витамин А, който може да ви предпази от хронични заболявания като сърдечни заболявания", казва Йънг, "и най-добрата част е , морковите са супер универсални. Можете да ги хапнете с хумус, да ги добавите към салата или да ги препечете със зехтин и чесън и да им се насладите като гарнитура."
Морковите често са приемани като изключително полезни за очите.
Те са богати на витамин А, за който е известно, че помага за намаляване на риска от някои очни заболявания.
Те също така съдържат лутеин, който може да помогне за намаляване на риска от дегенерация на макулата. Но докато морковите са чудесни за вашето зрение, ползите от тях не спират дотук.
Според Harvard Health морковите са чудесна закуска за подпомагане на сърцето и намаляване на холестерола, защото са лесни за ядене и са пълни с фибри.
Връзката между диетичните фибри и холестерола е значителна. Проучванията показват, че както неразтворимите, така и разтворимите фибри са известни с това, че помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, което в крайна сметка помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Друго проучване, публикувано в The Lancet, установи, че яденето на поне 25 грама фибри на ден помага за управление на теглото, кръвната захар и нивата на холестерола.
Наред със съдържанието на фибри, морковите помагат на сърцето благодарение на съдържанието на бета-каротин. Смята се, че бета-каротинът помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и някои видове рак.
Така че, следващия път, когато сте в настроение за бърза закуска и искате да опитате да изпечете някои вкусни зеленчуци във фурната, опитайте да хапнете малко моркови и да дадете на тялото си доза полезни за сърцето хранителни вещества.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!