2

П ротеините се предлагат в много форми, като вече са широко разпространени и растителните варианти. Някои хора избират месото заради вкуса, текстурата или хранителното съдържание, докато други се интересуват от вегетариански алтернативи.

Здравословно ли е яденето на месо? Коя е най-добрата форма на протеин?

(Видеото е архивно: Съвременни битовизми - вегани се оплакват от съседи, че готвят месо)

Диетолозите Мелиса Джой Добинс и Ким Кирхер споделиха 9 изненадващи неща за яденето на месо.

1.Месото може да бъде част от здравословна диета.

Животинските протеини отдавна са важна храна за хората и продължават да бъдат такава.

Кирхер: "Месото е играло важна роля в менюто ни от поколения насам, преди хладилната техника да е била опция и преди транспортирането и достъпът до храна да са били толкова ефективни, колкото са сега. Месото е важна храна, богата на хранителни вещества, през цялата година, като има различни начини за неговото консервиране и съхранение, за да бъде безопасно за нас."

2. Месото е повече от протеин.

Термините „месо“ и „протеин“ често се използват като взаимозаменяеми, но месото осигурява много други хранителни вещества.

Добинс: „Говеждото месо е богата на хранителни вещества храна, която осигурява висококачествени протеини, желязо, цинк, холин и витамини от група В, което помага на хората да избегнат недостига на хранителни вещества през целия живот, да поддържат здравословна бременност, растеж и развитие през детството, да поддържат сила, енергия и жизненост в зряла възраст.“

Кирхер: "Месото е част от групата на протеините. То е избор, който осигурява специфична, прекрасна матрица от хранителни вещества. Това включва биодостъпно (лесно усвоимо) желязо, цинк и витамин В12, за да назовем само някои от тях."

3. Животинският протеин е различен от растителния.

Можете да си поръчате бургер от растения или бургер от говеждо месо. Те не са едно и също нещо.

Добинс: „Наистина зависи от конкретния продукт и сравнението, за да се определи кое може да е по-здравословно. Много от новите бургери на растителна основа изненадващо имат подобни хранителни профили като обикновените бургери."

Кирхер: "В най-основното и фундаментално сравнение животинските източници на протеин се считат за висококачествен протеин, защото осигуряват всички основни аминокиселини, от които се нуждаем, в една храна. Растителните белтъчини трябва да бъдат специално подбрани, за да се гарантира, че покриват всички незаменими аминокиселини, защото по-голямата част от тях не разполагат с всички тях в една храна.

"Друго съображение е, че растителните източници на белтъчини могат да бъдат източник на фибри, докато белтъчините от месо предлагат желязо, което е по-лесно достъпно за нас, и витамин В12. Растителните храни обикновено съдържат въглехидрати, докато животинските протеини не съдържат такива. Видът и количеството на мазнините могат да варират и в двете, както и натрият - особено когато вземем предвид техниките на приготвяне и готвене на готовите и пресните продукти."

4. Вероятно не приемате твърде много протеини.

Понякога чуваме, че американците имат твърде много протеини в диетата си. За повечето от нас това не е проблем.

Добинс: „Средно хората консумират приблизително същото количество протеини, което се препоръчва в Диетичните насоки за американците. Насоките препоръчват 155 гр. постни протеини на ден, а средният прием, според данните на CDC, е около 130 гр, на ден, което включва около 42 гр.  говеждо месо на ден."

5. Възможностите за избор на бяло месо са много.

Притесненията относно мазнините или холестерола карат някои хора да намалят животинските протеини. Добрата новина за любителите на месото е, че здравословните варианти продължават да се увеличават.

Добинс: „Днес говеждото месо има по-малко мазнини от всякога, което улеснява американците да включват говеждо месо в различни модели на здравословно хранене. Повече от 65% от говеждите разфасовки, предлагани в магазина за хранителни стоки, се считат за „не-мазни“ въз основа на стандартите на USDA. Освен това 17 от 25-те най-популярни продавани разфасовки говеждо месо са „без много мазнина“."

Кирхер: "Свинското филе, например, е лесен за приготвяне и вкусен избор."

6. С малко планиране приготвянето на месни ястия може да бъде лесно и икономично.

Кирхер: "По отношение на пазаруването, предварителното планиране може да направи бъдещите ястия по-лесни и по-евтино. Ако купувате печено месо, пиле или пуйка, купете по-голямо, отколкото ви е необходимо, за да имате екстри за замразяване. От костите можете да направите супа, а възможностите за бързи ястия и закуски по-късно са почти безкрайни.

Сандвичи, запеканки, ястия на тиган - толкова много чудесни начини да използвате това готово за консумация, вкусно месо или птиче месо, което вече сте приготвили. Можете да го направите по-лесно, като замразите количества, които са предварително разпределени за рецептите. Купуването на по-големи опаковки е друг чудесен съвет за пазаруване, дори за по-малките домакинства. Отделете малко време, за да ги препакетирате в пакети с размери за едно до две яденета и ги поставете във фризера. Това е чудесен начин да спестите пари и да контролирате порциите си.

7. Производството на месо може да бъде устойчиво за околната среда.

Загрижеността за парниковите газове предизвика интерес към протеините на растителна основа. Научаването на повече за съвременното земеделие може да ви помогне да вземете по-информирано решение.

Добинс: „Въпреки че всички видове земеделие, а не само животновъдството, оказват въздействие върху околната среда, то е много по-малко, отколкото често се представя от известни личности и други групи. Според данни на EPA от 2018 г. говеждото месо директно отговаря за 2% от емисиите на парникови газове, а цялото селско стопанство (растениевъдство и животновъдство) отговаря за 10% от емисиите на парникови газове в сравнение с много по-високите емисии от транспорта (28%), електроенергията (27%) и други източници."

8. Разнообразието в храненето е важно по няколко причини.

Балансираната диета включва животински протеини, както и плодове, зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти.

Кирхер: "Обмисляйте ястията от гледна точка на вид и вкус. Менютата, които включват различни групи храни през деня, изглеждат интересно и дават възможност да се включат и различни текстури, което може да направи храненето по-забавно. Хранителният бонус? Различните храни често си помагат взаимно по отношение на усвояването на хранителните вещества. Витамин С помага за усвояването на желязото, а мазнините помагат за усвояването на мастноразтворимите витамини. Всичко, което трябва да помним, за да постигнем това, е да ядем и да се наслаждаваме на разнообразни храни."

9. Не е нужно да се чувствате виновни, че се наслаждавате на месото.

Добинс: „Можете да продължите да се наслаждавате на месо като част от диета, която е здравословна за вас и за планетата.“

Месото добавя важни хранителни вещества, както и разнообразие към диетата. Свинското, говеждото, пилешкото и пуешкото месо могат да се приготвят по различни начини, за да осигурят богат на хранителни вещества протеин, изпълнен с вкус, който се съчетава добре с всички останали групи храни.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудовището „Берил“ приближава Ямайка, след като опустоши Гренада

Чудовището „Берил“ приближава Ямайка, след като опустоши Гренада

Свят Преди 3 часа

Предупреждения за опасност бяха обявени и за Каймановите острови, южното крайбрежие на Доминиканската република и Хаити и полуостров Юкатан

Затвор за проститутка, дрогирала до смърт студент във Варна

Затвор за проститутка, дрогирала до смърт студент във Варна

България Преди 4 часа

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС

Пътници чакат близо 24 часа полет от Летище София

Пътници чакат близо 24 часа полет от Летище София

България Преди 6 часа

Отлаганият полет е за Мадрид

Върнаха в ареста бащата и сина, обвинени за жестокия побой над шофьор

Върнаха в ареста бащата и сина, обвинени за жестокия побой над шофьор

България Преди 6 часа

Преди дни те бяха освободени под "парична гаранция"

Кабинетът назначи 7 нови областни управители

Кабинетът назначи 7 нови областни управители

България Преди 6 часа

Със същото решение са освободени заемащите досега длъжността

Изложба "Божурът среща розата"

Ясни са победителите в конкурса за фотография и рисунка „Божурът среща розата“

Любопитно Преди 7 часа

Събитието бе организирано по случай 75 години дипломатически отношения между България и Китай

<p>Патриарх Даниил пред парламента: Бог да помогне</p>

Патриарх Даниил пред НС: Нашата молитва е Бог да помогне

България Преди 7 часа

Даниил: Всички се нуждаем от това да бъдем смирени

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Русия къса с Парламентарната асамблея на ОССЕ

Свят Преди 8 часа

Подобна декларация беше приета от Държавната дума, долната камара на парламента

Как трябва да се гледа мач от Евро 2024 (ВИДЕО)

Как трябва да се гледа мач от Евро 2024 (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Практично и забавно едновременно

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

Асен Василев: Силно се съмнявам, че третият мандат е възможен

България Преди 9 часа

Съпредседателят на ПП коментира очакванията си след като НС не избра Росен Желязков за премиер

огън пожар пламъци

Силна мълния предизвика горски пожари на гръцкия остров Тасос

Свят Преди 9 часа

Над 32 пожарникари се борят с пламъците

Главчев: Готов съм отново да бъда служебен премиер

Главчев: Готов съм отново да бъда служебен премиер

България Преди 9 часа

"Ако няма кой друг, ще изпълнявам отново същите функции"

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

Румен Радев: Очевидно е, че политическата криза продължава

България Преди 9 часа

Президентът бе скептичен след отхвърлянето на проектокабинета на ГЕРБ "Росен Желязков"

Методиев: Категорично няма да подкрепя кабинета на ГЕРБ

Методиев: Категорично няма да подкрепя кабинета на ГЕРБ

България Преди 9 часа

Независимият депутат изтъкна няколко причини

Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова от "Величие" към ГЕРБ: Унищожихте и продадохте България, за да се откупите

България Преди 10 часа

"Наблюдавала какво се случва и какви са последствията от вашите решения", коментира тя

<p>БСП разкри дали ще подкрепи проектокабинета &quot;Желязков&quot;</p>

Зафиров: БСП няма да подкрепи тяснопартийния кабинет, предложен от ГЕРБ-СДС

България Преди 10 часа

БСП е на 130 години и досега не се е намерил никой, който може да управлява процесите в БСП извън БСП, отбеляза той