Н уждата от калории и хранителни вещества варира с възрастта. По-специално, храненето след 60-годишна възраст може да бъде малко по-различно, тъй като възрастните хора се нуждаят от по-малко калории, но от повече витамини и минерали.
Освен това е възможно след определена възраст да се наблюдава намален апетит. Ето защо трябва да се внимава и да се включат необходимите хранителни вещества, дори когато се консумират малки количества.
Както споменахме, с напредването на възрастта хранителните нужди се променят. Това се дължи на различни причини:
- Метаболизмът се забавя малко по малко с всяка година.
- Някои хора имат по-нисък разход на калории, тъй като водят по-заседнал начин на живот.
- Възниква загуба на мускулна маса.
- След менопаузата жените могат да развият мастни натрупвания около талията.
Поради всички тези причини, храненето след 60 трябва да се промени малко, за да се предотвратят заболявания или да се избегнат усложнения, дори ако човек се е хранил здравословно цял живот и е с подходящо тегло.
С напредване на възрастта общите ни нужди от калории намаляват най-вече поради забавянето на метаболизма. Въпреки това, нашите нужди от протеини се увеличават, за да сведем до минимум загубата на мускулна маса, сила и функция.
Висококачествени протеинови източници като сьомга, яйца и млечни продукти осигуряват незаменими аминокиселини. Изберете опции за закуска с високо съдържание на протеини, за да започнете деня си ударно.
Набавянето на калций и витамин D е особено за оптимизиране на здравето на костите и това се усеща по-осезаемо в тази възрастова група.
Млечните продукти са както добър източник на калций, така и на витамин D. Също така има много други храни, които са богати на калций, като броколи, варени листни зеленчуци, боб и семена от чиа. Мазните риби като сьомгата и скумрията не са за пренебрегване като добри източници на витамин D.
Друг важен хранителен елемент, на който трябва да се даде приоритет, са фибрите. Доказано е, че те намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет. Целете се да включите голямо разнообразие от източници на фибри като малини, листни зеленчуци, семена от чиа, ленено семе, овесени ядки, нахут и киноа.
Ако не консумирате достатъчно желязо, може да възникне дефицит. Освен червеното месо, яйцата и рибата, следните храни съдържат желязо: какао, спанак, зеле, китайско зеле, сусам, кашу и малини.
Магнезият е друго важно хранително вещество за различните процеси в тялото, включително функцията на мускулите и нервите, както и кръвното налягане. Храните, които съдържат магнезий и които трябва да бъдат включени в диетата след 60 са бадеми, фурми и слънчогледови семки, както и спанак, черен боб, банани и птиче месо.
Разбира се, не можем да забравим хидратацията, въпреки че много от нас го правят. Приемът на достатъчно вода е необходим за функционирането на червата и бъбреците, което помага за това да се ходи до тоалетната толкова често, колкото е необходимо, и да се избегнат инфекции на пикочните пътища, камъни и други проблеми.
Още от автора:
Гладни за вкусове: 10 страни по света, в които хората ядат най-много
5 малки тайни за безупречен грим на Дженифър Лопес
3 модерни диети, които специалистите не препоръчват
Защо всъщност се страхуваме от смъртта?
От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново
Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си
Шест знака, че отхвърляш женската си енергия
Трикове, с които да накараме малко дете да се храни
Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого
Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!