А вокадото съдържа около 20 витамина и минерала, включително калий (който помага за контролиране на кръвното налягане), лутеин (който е полезен за очите ни) и фолиева киселина (която е от решаващо значение за възстановяването на клетките по време на бременност).
Този продукт е добър източник на витамини от група В, които помагат в борбата с болестите и инфекциите. Освен това те съдържат витамини С и Е, които могат да помогнат за предотвратяване на рак.
Както всички растителни храни, авокадото е добър източник на фибри, които помагат да поддържате храносмилателната си система здрава и ви помагат да се чувствате сити между храненията.
Днес сме ви подготвили няколко рецепти, които ще направят консумацията на тази полезна храна още по-приятна:
1. Салата с авокадо
Необходими продукти: 1 бр. авокадо, 1 бр. домат, половин глава пресен червен лук, половин краставица, сол и черен пипер, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. зехтин
Начин за приготвяне: Първо измийте всички зеленчуци. Нарежете краставиците, доматите и лука. Разполовете авокадото, махнете костилката и издълбайте вътрешността с лъжица. Нарежете на малки парченца и добавете към останалите нарязани зеленчуци. Към тях добавете солта, черния пипер, лимоновия сок и зехтина, след което разбърквайте.
2. Филийки с авокадо
Необходими продукти: половин авокадо, 2 бр. яйца, 3 филии пълнозърнест хляб, домат, сол
Начин за приготвяне: Предварително сварете до пълна готовност двете яйца и ги обелете. Половинката авокадо нарежете на едри кубчета, а яйцата на колелца. Всички тези продукти, включително солта за вкус, поставете и ги пасирайте (не е нужно сместа да става абсолютно гладка, дори е препоръчително да останат леки парченца). Филийките хляб можете да запечете на тиган или да сложите в тостер. След като са готови, нарежете и домата на колелца. Всеки един от резените хляб намажете със сместа от авокадо и яйца, а отгоре поставете домата. Бон Апети!
3. Разядка с авокадо
Необходими продукти: 2 бр. добре узряло авокадо, 150 гр. котидж или краве сирене, 1 бр. домат, 1 малка глава червен лук, 2 скилидки чесън, лимонов сок от половин лимон, сол и черен пипер на вкус, зехтин
Начин за приготвяне: Разрежете всяко едно авокадо, махнете костилките и отделете вътрешността от обелката. Поставете в купа и добавете сиренето, след което започнете да мачкате с вилица, докато станат на смес. Към нея добавете ситно нарязани доматът и лукът, както и настърганите скилидки чесън. Добавете лимоновия сок, зехтина и черния пипер и разбъркайте добре. Готовата разядка е препоръчително да се остави в хладилник за около два часа. Може да консумирате разядката с авокадо и сирене със сухари, препечени филийки и брускети.
4. Смути с авокадо
Необходими продукти: 2 бр. авокадо, 4-5 с.л. мед, 500 мл. прясно мляко
Начин за приготвяне: Първо е необходимо да се уверите, че авокадото е добре узряло. След това да го разрежете на две, да премахнете костилката и да отделите вътрешността. Пасирайте го, добавете към него прясното мляко и ги смесете. Накрая добавете меда, за да подсладите напитката. Разбъркайте добре и сервирайте във висока чаша.
Вижте още от автора:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!