К озунакът присъства на всяка трапеза на Великден. Той е навлязъл в пасхалната традиция едва преди стотина години. Този специален сладък обреден хляб, който символизира тялото на Христос, се прави у нас някъде от около 1915-1920 г.
Преди появата му са се правели специални великденски хлябове, колачета и краваи.
Без значение дали сте почитатели на здравословното хранене или пазите стриктен режим, със сигурност чувайки думата "козунак" в съзнанието на всеки се прокрадва копнежа за конци, сладост и една точно, определена текстура.
Затова ще ви предложим една алтернатива на традиционния козунак. Рецептата не съдържа бяло брашно и захар, но пък с нищо не отстъпва по вкус на стандартната.
Необходими продукти:
- 350 гр. пълнозърнесто брашно
- 2 яйца и 1 белтък
- 100 мл. ядково мляко
- 100 гр. кокосово масло
- кората на 1/2 лимон
- 1/4 кубче мая
- ванилия
- стевия или друг подсладител (без калории) по избор
За плънката:
- 50 гр. черен шоколад
- стафиди
- 1 жълтък
Начин на приготвяне:
От продуктите за тестото се омесва меко тесто, а кокосовото масло се оставя за измесване. Полученото тесто се оставя да втаса за около 2-3 часа на топло докато удвои обема си.
След това разстилате тестото и го поръсвате с шоколада и стафидите, след което оформяте козунака и го оставяте да втаса за още два часа.
След като втаса се намазва с жълтъка.
Пече се около 40 мин. на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Избирайки тази рецепта, а не традиционната с бяла захар, бяло брашно и трансмазнини, ни позволява да си хапнем без угризения.
Добър апетит!
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
За още съвети и идеи, свързани със здравословното хранене, както и с тренировките, последвайте профила на Василена Василева в Instagram.
Още от автора:
Йо-йо ефектът: Защо килограмите се връщат след отслабване
Каква е тайната на плоския корем
7 храни, които са истински врагове на всяка диета
"Чийт" храненето при диета: "За" или "против"?
Във форма за лятото: Как да постигнем перфектното тяло
Фитнес моделът, който пребори булимията
Как да си направим вкусно хлебче от нахут
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!