1

Ч исти, свежи и изцяло бели - белите екипи за тенис са традиция, датираща от векове. Отличителният външен вид не само е направил спорта с ракети забележим, но се е превърнал и в основна част от спорта и извън кортовете.

(Във видеото може да научите повече за: Кейт Мидълтън игра тенис с Роджър Федерер)

И въпреки че повечето големи турнири са се отказали от униформеното облекло, Уимбълдън, първият от тях, е останал строг в своята политика. Престижният шампионат дори затегна правилото преди десетилетие, забранявайки цветните акценти, които бяха станали все по-разпространени - година след като през 2013 г. след първия кръг на Роджър Федерер бяха забранени станалите вече печално известни чифт маратонки с оранжеви подметки.

Правилата някога изискваха "преобладаващо бели" тоалети, което позволяваше на някои състезатели да играят с цветови комбинации, като например почитта на Серена Уилямс към лакомството на Уимбълдън - ягоди и сметана през 2010 г. Но с рестрикциите формулировката се промени на "почти изцяло бяло", според организаторите: никакво бяло, никакви цветни панели, никакви различни цветови гами на маратонките. Единственото скорошно разхлабване на правилата беше през 2023 г., за да се позволи на жените да носят тъмни цветни шорти на корта след критики, че правилата не са съобразени с изтичането на менструация.

Но защо белите тениски се превърнаха в стандарт?

Причините, които често се посочват, са практични - от отразяване на топлината до маскиране на потта. Но старши кураторът Кевин Джоунс от музея на Института за моден дизайн и търговия (FIDM) в Лос Анджелис, който организира неотдавнашната пътуваща изложба "Спортна мода: Всъщност става дума за дълга история на клубове, които налагат социален статус, като се започне от времето, когато тенисът на трева набира популярност в Англия през Викторианската епоха като спорт за свободното време - и рядък спорт, който позволява и на жените.

"Това е напълно елитарно, защото белите дрехи са трудни за поддържане. А видовете материали, от които са били изработени тези рокли, а именно памук и лен, лесно се мачкат, така че поддържането им хубави и чисти също е било аспект на тази грижа", казва той в телефонен разговор със CNN. 

Оспорване на правилата

Разбира се, стилът на тениса се е променил драстично за век и половина, откакто за първи път се е превърнал в развлекателна сензация за висшата класа, по петите на крокета (и използвайки същите грижливо подстригани тревни площи). Ранното облекло за тенис прилича повече на облеклото за свободното време през XIX век: жените носят раирани и шарени дрехи с дълги поли, корсети и широкопола шапка; мъжете носят вълнени панталони, ризи с копчета или пуловери.

"Тъй като зрителите и играчите често са се придържали към сходни стилове, модата и тенисът са имали взаимен обмен с течение на времето, когато различни тенис тенденции са проникнали и в по-широката култура", казва спортният журналист Бен Ротенберг, автор на "Тенис: стилен живот", както и на скорошна биография на Наоми Осака.

Това е повече от очевидно през последните няколко месеца, когато Зендая се появи на червения килим с поредица от вдъхновени от тениса визии от висшата мода, съответстващи на драмата на корта и извън него във филма "Претенденти", а наскоро се изправи срещу Федерер в мач по тенис на въздух за кампанията на марката спортни облекла On. Близкото обвързване с модата доведе до успеха на класически марки, свързани с тениса, като Lacoste и Fred Perry, както и до радикални модни иновации, въведени на корта, като например Елза Скиапарели, която за Уимбълдън през 1931 г. облече испанската тенисистка Лили де Алварес в кюлоти - разкроена пола - за шок на зрителите.

Подобно на случая с Де Алварес, правилата за обличане в тениса често се променят след първоначален скандал. Френската тенисистка Сюзън Ленглен е един от първите и най-запомнящи се случаи, когато на Уимбълдън през 1919 г. тя се отказва от многопластовите дълги рокли и облича по-ефирна пола с дължина до прасеца и по-къси ръкави. Муза на дизайнера Жан Пату, Ленглен се превръща в първата модна икона на тениса с характерната си забрадка и шокиращите за онова време по-къси поли.

На US Open, Откритото първенство на Франция и Откритото първенство на Австралия играчите оспориха определенията за тенис облекло благодарение на по-свободните правила (в зависимост от мнението на съдията). Никой не го направи повече от сестрите Уилямс, като Серена носеше мини от деним, пачки и силуети, наподобяващи пелерини, а дантеленият черно-червен ансамбъл на Венера предизвика сравнения с бельо.

Звездите на "Уимбълдън 2024"

Неотдавна екипировката Nike на Серена Уилямс стана тема на разговор по време на Откритото първенство на Франция 2018, когато тя избра черен компресиращ костюм, който не включваше задължителната тенис пола. Въпреки че тя се позова на предимствата му за кръвообращението след притеснение от кръвни съсиреци при раждането на детето ѝ, Откритото първенство на Франция заяви, че ще забрани този стил в бъдеще. Женската тенис асоциация обаче официално го разреши и Уилямс продължи да носи версии на костюма на Откритото първенство на Австралия през 2019 и 2021 г., нормализирайки гъвкавата и опростена кройка за тенис корта.

"Обичам да нося поли. Но исках да съм сигурна, че кръвта ми винаги циркулира и че не съм в състояние, близко до смъртта", каза тя пред CNN през април, докато размишляваше върху спора. 

"Затова мисля, че трябваше да има... разбиране около цялото това облекло", добави тя.

Различия между марките

Повечето турнири от Големия шлем се отказаха от изцяло белите правила преди десетилетия, вероятно в стремежа си да привлекат повече телевизионни зрители и рекламодатели в епохата на повишена видимост на спорта.

Кейт Мидълтън зашеметяваща на финала на Уимбълдън

"Цветът е жизненоважен за привличане на погледите и особено за спортните компании, за да могат да рекламират своите лога и цветове", обясни Джеймс.

Спортните и луксозните марки се рекламират чрез модата по множество начини - от обличане на звездните играчи в нестандартни артикули до популяризиране на търговските дизайни на състезателите.

Ограничителните правила на Уимбълдън са "разочароващи" за марките, които се опитват да продават колекциите си от турнира, казва Ротенберг. Когато през 2001 г. Fila представи тениски на Бьорн Борг, които повтарят тениските, носени от звездата по време на серията му от пет победи на Уимбълдън от 1976 до 1980 г., служителите на Уимбълдън заявиха, че вече не се придържат към правилата.

"Решението накара спортната марка да се "помъчи" да достави нови тениски на играчите, които ги носеха", обяснява Ротенберг.

И след като обувките с оранжеви подметки на Федерер бяха забранени, Nike трябваше да действа бързо, за да се справи с кратката им поява, рекламирайки ги като "Чудеса за един мач" в печатна реклама.

За играчите и най-малките нарушения се оказват противоречиви, а някои от тях направо отказват да играят, както Андре Агаси през 1988-90 г., когато бойкотира изцяло Уимбълдън. През 2017 г. на Юрий Родионов беше казано да смени синьото бельо, което се подаваше от ризите му, а Сабине Лисицки наскоро заяви, че от нея и от жените често се изисква да сменят сутиените си с цвета на кожата.

Но Ротенберг не вижда скоро повече снизходителност от страна на отговорните лица на Уимбълдън.

"Мисля, че Уимбълдън гледа на своите анахронизми като на голяма част от марката си и нейната стойност. Уимбълдън се е придържал към тях като към начин да бъде различен - и мисля, че това до голяма степен е било успешно. Той не прилича на никой друг турнир", обяснява той. 

Има критики към големите турнири, когато правилата за обличане на жените играчи изглеждат непропорционално засегнати, и макар че Ротенберг е съгласен с това, той също така посочва, че стилът на жените е по-креативен. Мъжкото тенис облекло се отклонява по-малко от късите панталони и леките полички или спортните тениски с къс ръкав, откакто са въведени.

"През последните 12 месеца обаче се наблюдава значително скъсяване на късите мъжки дължини, особено при играчите, които наистина много са вдигнали шортите си", казва той със смях.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена (СНИМКА)&nbsp;</p>

Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена

Свят Преди 4 часа

По разпореждане на прокуратурата той е откаран в местен затвор

<p>Украйна отдаде почит на жертвите на варварската атака в Полтава (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Сълзи, скръб, болка: Украйна отдаде почит на жертвите на варварската атака в Полтава

Свят Преди 5 часа

По време на службата прозвуча и сирена за въздушно нападение

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Свят Преди 6 часа

Причината за експлозията не е известна веднага

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

Свят Преди 7 часа

На границата с РСМ трафикът е нормален на всички гранични пунктове

<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

<p>Почина бивш капитан на &quot;Ливърпул&quot; (СНИМКИ)</p>

Почина Рон Йейтс - легендарен капитан на "Ливърпул"

Свят Преди 8 часа

През последните години бившият футболист се бореше с болестта на Алцхаймер

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Свят Преди 8 часа

Пострадалият е приет в болница в близкия град Госпич

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 8 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 10 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч