Защо предпочитаме разтопено сирене?
Източник: istock

В Instagram има 294 000 тага за #cheesepull. Достатъчно е да се каже, че сме пристрастени.

Откакто за пръв път започнахме да подсирваме сирене от животинско мляко, нашата методология измина дълъг път от твърдите буци тебеширено сирене до безбройните видове меки и твърди сирена, които съществуват по света.

Но остава въпросът, защо разтопеното сирене е по-вкусно от твърдото?

Всичко се дължи на любовта ни към мазнините

"Учени от "Йейл" са изследвали как централната ни нервна система реагира на мазните храни", казва д-р Инна Хюсеин. "Смятаме, че поради еволюцията или заученото поведение, мазните калорични храни са това, към което нашите вкусови рецептори обичат да се насочват."

Когато разтопим сирене, мазнините, затворени в твърдата му структура от млечни протеини, се освобождават, създавайки тази желана кремообразна текстура. Ако обаче загреете някои сирена прекалено много, ще се получат бучки, заобиколени от локвички мазнина, така че трябва да подберете точното съотношение между топлината и сиренето.

Не всички сирена се разтопяват по един и същи начин и това зависи от съставните им части, най-вече от съотношението между лактоза, мазнини и протеини. Сирената с по-високо съдържание на мазнини ще бъдат по-гладки и кремообразни, а различните бактерии могат да променят вкуса.

pH също е решаващ елемент при определянето на най-добрия начин за приготвяне на сиренето за топене и Американското химическо дружество е подготвило обяснителен материал за това как да приготвите най-доброто сирене на скара според науката.

При нагряването на сиренето не само се освобождават мазнините, но и аминокиселини като глутамат, които имат вкусен умами вкус, който ще разпознаете, ако сте почитатели на MSG (мононатриев глутамат) - каквито би трябвало да сме всички. Като прибавим и факта, че по-кремообразната консистенция вероятно покрива вкусовите рецептори по-равномерно, ще изпитате по-силно усещане от горещото сирене в сравнение със студената алтернатива.

Промяната в текстурата се дължи на протеин, наречен казеин, който е от решаващо значение за създаването на сиренето. Смята се, че почти всяко животинско мляко, в което има казеин, може да се превърне в сирене. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

 
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
8 навика на италианците, които ги поддържат в страхотна форма

8 навика на италианците, които ги поддържат в страхотна форма

Любопитно Преди 26 минути

Как италианците се поддържат в добра форма може да прочетете в следващите редове

Ядрените преговори в Пекин: Какво следва за Иран

Ядрените преговори в Пекин: Какво следва за Иран

Свят Преди 52 минути

Иранският президент заяви, че няма да преговаря със САЩ, докато е "заплашван"

istock

На колко дни платен отпуск имаме право, ако работим на 4 часа?

България Преди 1 час

Как се изчислява трудовият стаж при непълно работно време

OpenAI поиска САЩ да забранят китайски конкурент

OpenAI поиска САЩ да забранят китайски конкурент

Технологии Преди 1 час

Компанията предлага и алгоритмите да имат достъп до платено съдържание

Ресорната комисия прие на второ четене бюджета

Ресорната комисия прие на второ четене бюджета

България Преди 8 часа

Близо 38 000 поправки в закона, подготвени от "Възраждане", отпаднаха

Зеленски: Путин се подготвя да откаже на Тръмп

Зеленски: Путин се подготвя да откаже на Тръмп

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Поредната руска манипулация

Мицкоски с нов ултиматум към България

Мицкоски с нов ултиматум към България

Свят Преди 9 часа

Мицкоски: Нямам намерение да целувам химикалки, да се усмихвам, докато ме обиждат, унижават и омаловажават

Тръмп: Ако Путин не се съгласи, това ще бъде много разочароващ момент за света

Тръмп: Ако Путин не се съгласи, това ще бъде много разочароващ момент за света

Свят Преди 9 часа

Тръмп заяви пред Рюте, че САЩ ще анексират на Гренландия

Полицията издирва жена от Бургас

Полицията издирва жена от Бургас

България Преди 9 часа

Тя е изчезнала на 10 март

Запечатаха офиса на асистент на български евродепутати

Запечатаха офиса на асистент на български евродепутати

Свят Преди 10 часа

Днес полицията обискира 21 адреса в Брюксел, Фландрия, Валония и Португалия

Русия въведе нови санкции срещу Европейския съюз

Русия въведе нови санкции срещу Европейския съюз

Свят Преди 10 часа

Списъкът включва и представители на европейски структури и държавни органи

ЦИК обяви имената на новите депутати

ЦИК обяви имената на новите депутати

България Преди 11 часа

Ето какво ще е разпределението на силите в парламента

Еврогрупата насърчава България да въведе еврото

Еврогрупата насърчава България да въведе еврото

България Преди 11 часа

Донахю: България напредва по плана си за въвеждане на еврото през 2026 г.

Ивелин Михайлов пред NOVA: „Величие” е 100% опозиция в парламента

Ивелин Михайлов пред NOVA: „Величие” е 100% опозиция в парламента

България Преди 12 часа

Той даде заявка, че ще бъде депутат

Путин: Съгласни сме с предложенията за спиране на военните действия, но...

Путин: Съгласни сме с предложенията за спиране на военните действия, но...

Свят Преди 13 часа

Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след преговорите с беларуския си колега Александър Лукашенко

Почина езиковедът проф. Венче Попова

Почина езиковедът проф. Венче Попова

България Преди 13 часа

Проф. Попова е дългогодишен директор на Летния семинар по български език, литература и култура към Софийския университет