Д октор Сара Холпър – невролог от Австралия признава, че любимата част от работата ѝ е, когато обяснява на пациентите си какво не е наред, какво точно се случва в тялото им, за да не се чувстват добре.
„Като лекар научих, че всеки се вълнува от тялото си: какво излиза от него, какво може да се обърка в него и защо хората имат симптомите, които изпитват. Освен, ако не се учили медицина, отговорите на тези въпроси, ще ви затруднят“, споделя тя пред „Дейли Мейл“ (Daily Mail).
В книгата си „Какво не е наред с теб?“ тя дава отговори на много любопитни въпроси за човешкото тяло като например защо ни боли глава, когато мозъкът не може да изпитва болка или защо при температура ни тресе.
Вижте някои от най-любопитните обяснения за човешкото тяло:
Защо имаме главоболие, когато мозъкът не може да изпитва болка?
Мозъкът не може да чувства болка. Той получава цялата информация от сезнори за болка из тялото ви, но си няма свои (ето защо мозъчните хирурзи могат да оперират, докато сте будни). Това означава, че болката при главоболие не идва от мозъка ви. За сметка на това мускулите на скалпа, шията и лицето, синусите, очите, зъбите, ушните канали, кръвоносните съдове в главата и вътрешната костна повърхност на черепа са чувствителни към болка.
Това обаче не е единственият спусък. Тъй като мозъкът ви е 75% вода, той е изключително чувствителен към дехидратация. Недостатъчният прием на течности може временно да накара мозъка ви леко да се свие. Тъй като мозъкът ви се свива в черепа ви, той се дърпа за мозъчните обвивки (мембраните, които покриват мозъка), дърпайки чувствителния към болката външен слой, който е закрепен към черепа ви. Това може да ви причини главоболие.
Защо вдигаме температура?
Телесната ви температура е около 37 градуса по Целзий – температурата, при която всички химически реакции, които ви поддържат живи, функционират оптимално. Телесната температура се контролира от област в мозъка, наречена хипоталамус. Той е като термостат на тялото ви.
Винаги, когато имунната ви система се бори с инфекция тя изпомпва химикали, наречени пирогени, които пътуват през кръвта ви и в крайна сметка преминават край хипоталамуса ви. Когато хипоталамуса види пироген, той включва термостата, като задава по-висока целева температура, може би 39 градуса по Целзий. Тъй като това означава, че сегашната ви температура от 37 градуса се счита от организма ви за твърде студена, може да започнете да треперите.
За да е успешна една инфекция, се изисква бактерия, която да се размножи и разпръсне по-бързо, отколкото имунната система я убива. Треската предлага ниво на защита, защото ускорява имунната система и прави нахлуващите бактерии по-слаби в по-горещата среда.
Имунната система е комплекс от сложни химични реакции. Загрейте я и тя ще работи по-бързо. Затоплените бели кръвни клетки се разгръщат по-бързо, пътуват по-бързо, поглъщат микроорганизми и се размножават по-бързо. Когато имунната ви система открие, че битката е приключила, тя спира да освобождава пирогени. Целевата температура, зададена от вашия хипоталамус ще спадне до 37 градуса по Целзий и тялото ви ще премине в режим „охлаждане“.
Грешно ли е да се опитваме да свалим температурата?
Всички го правим и тогава парацетамолът е най-добрият ни приятел. Той е модерно „хапче за охлаждане“, което може да ви помогне да свалите температурата си до 37 градуса по Целзий, когато имаме треска. Въпреки че би било логично да се предположи, че това ще отмени полезните ефекти от треската, реални проучвания са установили, че това не е така.
През 2015 г. проучване на 700 пациенти в интензивно отделение с температура от поне 38 градуса показва, че парацетамолът понижава температурата, без да влияе на смъртността или времето, прекарано в интензивно отделение. Треската вероятно предлага само малка полза: достатъчно, за да предложи предимство за оцеляване в еволюционен времеви мащаб, но недостатъчно, за да направи разлика, когато сте критично болен.
Защо имаме лош дъх?
Човешката уста е осеяна с бактерии. Езиковите пори и пролуките между зъбите ви осигуряват защитени местенца, в които се установяват колонии от бактерии. Устните бактерии произвеждат енергията, необходима им за оцеляване, чрез процес на ферментация. По този начин се получават гнилостни газообразни продукти, наречени летливи органични съединения.
Такива газове включват сероводород (който мирише на изгнили яйца) и диметилсулфид (който мирише на гниещ труп).
Контролът върху тези бактерии зависи от способността ви постоянно да произвеждате и поглъщате слюнка, която измива бактериите. Ние произвеждаме до литър слюнка дневно – дъвченето или яденето ще увеличи секрецията на слюнка десетократно. Но по време на сън скоростта спада. Това означава, че през нощта вашите орални бактерии се радват на неограничена ферментационна фиеста (което обяснява лошия сутрешен дъх).
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!