П рестоят в Космоса оказва най-различно въздействие върху астронавтите. Някои от опасностите, свързани с космическите полети, са сериозни, други се описват най-добре като странни, а трети са по средата, като например фактът, че храната в Космоса е безвкусна и непривлекателна.
Този любопитен феномен може да се окаже достатъчно сериозен проблем, за да се окаже, че някои астронавти не могат да се хранят достатъчно, което накара екип от учени в областта на храните от Австралия и Нидерландия да проучи потенциалните причини.
Публикуваното наскоро тяхно ново проучване показва, че обяснението може да се крие по-скоро в изолацията и дискомфорта на астронавтите, отколкото в това, че се намират в орбита.
Предишни изследвания предполагаха, че проблемът може да е резултат от смяна на течностите - ефект на безтегловността върху разпределението на вътрешните течности в тялото, което води до подуване на лицето, което се отдръпва, когато тялото се аклиматизира към новата среда.
Въпреки това някои астронавти съобщават, че проблемите им с храната са продължили дори след като ефектът от изместването на течностите е преминал.
Затова ученият в областта на храните Грейс Локе от университета RMIT в Австралия и нейните колеги се фокусираха върху това как заобикалящата среда и психическото състояние на човека могат да повлияят на възприемането на ароматите, които оказват силно влияние върху възприемането на привлекателността на храната.
Food Tastes Mysteriously Bad in Space, And We May Finally Know Why https://t.co/Q45VDnWDtM
— ScienceAlert (@ScienceAlert) August 22, 2024
Резултатите показват, че поне някои аромати се възприемат по различен начин в различни среди - макар и не по начина, по който изследователите са очаквали.
„Една от дългосрочните цели на изследването е да се създадат по-добре адаптирани храни за астронавти, както и за други хора, които се намират в изолирана среда, за да се увеличи хранителният им прием по-близо до 100 процента“, казва старшият автор Джулия Лоу, учен по сензорни науки и хранително поведение в RMIT.
Предвид очевидната трудност да се изпратят изследваните лица в Космоса, екипът вместо това поставя участниците в среда с виртуална реалност, създадена да симулира преживяването на Международната космическа станция (МКС).
Екипът обяснява, че тази VR среда включва плаващи предмети, за да симулира микрогравитация, както и „монтирани космически апарати, за да се създаде усещане за безпорядък и затвореност“ и фонов шум, който „имитира силни оперативни звуци, за които се съобщава в МКС“.
Въпреки че идеята, че вкусът е субективен, със сигурност не е нова, въпросът дали VR средата може да повлияе на вкуса изглежда нов - Локе и нейният екип отбелязват в статията си, че доколкото им е известно, „това е първото проучване, което демонстрира индивидуални различия в обонятелното възприятие във VR“.
За тази цел учените предоставят на участниците проби от три различни миризми: ванилия, бадем и лимон. Те са помолени да оценят интензивността на всеки аромат по скала от 1 до 5 - първо в нормална стая, а след това в симулираната среда на МКС.
Удивително е, че участниците съобщават, че докато миризмата на лимон е останала същата и в двете среди, другите два аромата са изглеждали по-интензивни в симулираната МКС. Изследователите подозират, че ключов фактор за това е бензалдехидът - летливо ароматно съединение, което се съдържа в бадемите и ванилията, но не и в лимона.
И макар че изследването не дава непременно отговор на въпроса защо сетивата за вкус и мирис на астронавтите остават притъпени след отшумяването на смяната на течностите, то дава подкрепа за хипотезата, че възприемането на миризмите е контекстуално.
В доклада се посочват и възможни начини за смекчаване на проблема: както пишат авторите, „може би някои летливи съединения с общ профил на миризмата (т.е. сладки) е по-вероятно да бъдат повлияни от контекста в сравнение с други“.
Ако случаят е такъв, идентифицирането на съединенията, които запазват привлекателността си в среда като МКС - или дори стават по-привлекателни - би могло да послужи за основа на начина, по който се разработва диетата на астронавтите.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!