В сички сме чували, че солта е от най-големите врагове на здравото сърце и е добре да намалим нейната употреба. Според някои специалисти обаче недостатъчният прием на сол може да се окаже не по-малко вреден за здравето.
Какви са максимално допустимите нива на сол в храната
Каква всъщност е истината?
Учените са на мнение, че намаленият прием на сол е логичен избор при хората, които страдат от високо кръвно налягане, но досегашните изследвания не показват полза от редуцираната употреба на натриев хлорид за хората, които са с нормални стойности на кръвното налягане.
Съвети за здравословно хранене срещу високо кръвно
А организмът ни се нуждае от натрия, който се съдържа в солта, защото той има съществена роля за водно-солевия баланс в организма.
В древността солта е имала стойността на злато в някои страни.
Вижте в галерията ни защо е важно солта да пристства в менюто ни:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!