А ко искате да се намалите теглото си или да се справите веднъж завинаги с преяждането, се запасете с авокадо.
Американски учени доказаха, че този плод значително намалява апетита и засища за по-дълго време.
"От години мазнините се сочат като главна причина за затлъстяването, но сега въглехидратите привлякоха вниманието заради ролята им в регулирането на апетита и контролиране на теглото" - каза Брит Бъртън-Фриман от центъра за изследване на храненето в Технологичния институт на Илинойс.
Авокадото помага за сваляне на инсулина и намалява колебанията на кръвната захар. Така ограничава риска от диабет и сърдечносъдови болести. Полезните мазнини и фибри в него допринасят за чувството на задоволство.
Ако искате да замените рафинираните въглехидрати с авокадо, вижте тези лесни и вкусни рецепти.
Студена супа с авокадо и кокос
750 мл зеленчуков бульон
250 мл кокосово мляко
2 бр. авокадо
2 скилидки чесън
1 краставица
1 лайм
1 връзка кориандър
2 стръка мента
сол на вкус
Чесънът и ментата се накълцват и се смилат в шейкър кана с кората и сока от лайма, месестата част от авокадото, бульона и сол на вкус.
Налива се кокосовото мляко и отново се смила. Супата се охлажда добре. Краставицата се бели и се реже на малки кубчета.
Супата се поднася с краставиците и нарязан кориандър.
Зелена салата с авокадо и семена
1 зелена салата
50 г рукола
50 г бейби спанак
100 г кълновe от броколи
2 краставици
1 авокадо
1–2 с. л. чиа
2 с. л. белени слънчогледови семки
1 с. л. белени тиквени семки
за дресинга:
2 с. л. сок от лимон
50 мл зехтин „Екстра върджин“
1 с. л. ретро горчица
сол на вкус
Лимоновият сок се разбива с горчицата, зехтина и сол. Чиата се смила в кафемелачка или се стрива в хаванче.
Зелената салата се почиства и се накъсва. Авокадото се реже на кубчета. Краставиците се обелват, почистват се от семките и се режат косо.
Зелената салата се смесва с краставиците, спанака, авокадото и руколата. Овкусява се с дресинга и се разбърква. Сервира се с тиквените и слънчогледовите семки и чиата, като отгоре се декорира с кълнове.
Сладоледен сандвич
за основата:
200 г сурови белени бадеми
150 г сочни фурми
20 г сурово какао
2 с. л. сироп от агаве
1–2 с. л. какаови зърна
сол на вкус за пълнежа:
2 бр. авокадо (добре узряло)
1 лайм
120 мл сироп от агаве
50 г кокосово масло
1/4 връзка мента
1 ч. л. ванилов екстракт
Какаовите зърна се счукват в хаванче, след което се смилат в блендер с какаото, бадемите, фурмите, сиропа от агаве и щипка сол. Сместа се разточва между два листа пергаментова хартия на блат, дебел около 0,5 см.
От него с помощта на метален пръстен се изрязват кръгове и се оставят във фризер за кратко, докато се втвърдят.
Пълнежът се приготвя, като настърганата кора на лайма и половината от сока му се пасират с почистеното авокадо, сиропа от агаве, разтопеното кокосово масло, ментата и ваниловия екстракт. Сместа се оставя във фризер да стегне леко.
Замразените бисквити се слепват с крема, като се притискат внимателно и се прибират във фризер за около 2 часа.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!