К огато през юни 2023 г. обреченият подводен апарат "Титан" се взриви, докато екипажът му се опитваше да изследва останките на "Титаник", хората започнаха да задават много въпроси за имплозията, включително защо самият "Титаник" не се е взривил, въпреки че е бил на по-голяма дълбочина.
"Спомняте ли си как миналата година подводницата "Титан" се сгромоляса, когато премина част от пътя, за да види останките на "Титаник"? При всичките им лоши указания за безопасност, все пак това беше титаниев корпус, който беше проектиран да издържи на такива дълбочини, това гласи един въпрос, зададен във Фейсбук групата Journal of Scientific Shitposting.
"И как така една обикновена стъклена бутилка, пълна с шампанско, не се е взривила?"
Защо никой никога не е намирал човешки останки в „Титаник“
На първо място, нека разгледаме причините за възникване на имплозии. Имплозиите са случаи, при които обектите се срутват сами върху себе си в резултат на разликата между вътрешното и външното налягане. Когато налягането стане твърде голямо, за да може корпусът на подводница да издържи, се получава силна имплозия, при която налягането вътре и вън от съда се изравнява.
Имплозии могат да се случат и на повърхността, стига вътрешността на обекта да има по-ниско налягане от външното, например чрез отстраняване на въздуха в резервоар, за да се създаде вакуум.
Why Did Champagne Bottles On The Titanic Not Implode?https://t.co/XsxNf0gZa1
— IFLScience (@IFLScience) January 25, 2024
Части от "Титаник" наистина са се взривили. Частите, които не са имплодирали, са избегнали това особено разрушително събитие, тъй като въздухът е бил освободен отвътре, което е довело до равномерно налягане отвън и отвътре (условия, при които имплозия няма да настъпи).
И така, как бутилка шампанско е избегнала тази съдба?
Хората предполагат, че част от отговора е повишеното налягане вътре в бутилката за шампанско, причинено от въглеродния диоксид в нея. Налягането в бутилката за шампанско е по-високо, отколкото си представяте, и достига до около 6 бара (90 psi), като 1 бар е приблизително атмосферното налягане на морското равнище. Съвременното шампанско се съхранява в бутилки, които издържат до 20 бара (290 psi), а за да се задържи тапата на място, често се използва метална закопчалка.
Така че в началото на пътуването на бутилката шампанско до дъното на океана тя поне не е била изложена на риск от имплозия. Старо шампанско и преди е било намирано на дълбочина от 50 метра (164 фута), неразбито и дори все още годно за пиене. Всъщност, когато е започнало да потъва, рискът от имплозия е намалявал, тъй като разликата в налягането между вътрешната и външната страна е намалявала до дълбочина около 60 метра (197 фута), където налягането е около 6 бара (90 psi). Тогава разликата в налягането започва да се увеличава значително. “Титаник” е на дълбочина около 3 800 метра (12 500 фута), под налягане от около 381 бара (5 532 psi).
Освен ако производителите на стъкло от XIX в. не са създали бутилки, които да издържат на такова нелепо високо налягане, трябва да има друга причина, поради която те не са се взривили. Дори ако "здравото стъкло" е част от отговора, тапата би била засмукана в бутилката от разликата в налягането, преди да достигне дълбините на океана.
Разковничето вероятно е изкривената тапа в горната част на бутилката. За да може една бутилка да оцелее при имплозия на такава дълбочина, както непокътнатите части на "Титаник", там трябва да е попаднала вода, за да се изравни налягането вътре и извън бутилката.
"Знам, че сте споменавали за незатворени бутилки от шампанско, открити в останките на "Титаник", които се намират още по-дълбоко - на 3,8 км", обяснява YouTube каналът The Dropzone.
"Би било невероятно, ако уплътнението на тапата наистина издържа, но предполагам, че всички уплътнения вече са били компрометирани и налягането вътре се е изравнило с налягането отвън, когато корабът е потънал през 1912 г."
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!