К огато пазаруваме и се стремим да напълним кошницата си с колкото се може по-здравословни храни, естествено избираме свежите плодове и зеленчуци, а не замразените, скрити зад пластмасови обвивки и пластове скреж.
Свежо е равно на здравословно, нали така? Не винаги.
Замразените и консервираните зеленчуци и плодове могат да са много по-полезни от свежите.
Питате се как това изобщо е възможно?
В момента на откъсване на плода, полезните му вещества бавно започват да се изгубват.
Отделянето на плода или зеленчука от неговото дърво, храст или стъбло прекъсва връзката с източника на хранителни вещества и той започва да се храни от своите собствени вещества, за да оцелее.
Свежите зеленчуци, които купуваме в магазините, понякога пътуват с дни, докато стигнат до щандовете, а след това и нашите торби и купи. В този период те претърпяват големи промени.
Друг важен аспект е фактът, че за да не се развали, преди да достигне желаната дестинация, продукцията често се обира неузряла, така че тя съвсем не съдържа всички полезни вещества, които би съдържала, ако се остави да узрее, плодът се откъсне и изяде на момента.
Защо обаче хората вярват в обратното?
Консервираните и замразените зеленчуци и плодове също могат да бъдат подложени на топлина, която да отнеме от ползите им, но тези промени ще бъдат минимални в сравнение с промените във веществата, които настъпват при „свежите“ им роднини, след като са били отделени от източника си на живот.
Обичайно при замразяване най-големи са загубите на витамините, които се разтварят във вода, като витамин B и C. Проучване по темата посочва, че броколите изгубват 13 процента от съдържанието си на витамин C за 21 дни в хладилника и 50 процента, когато са замразени.
За сметка на това обаче други полезни вещества, в частност антиоксидантите, почти не се изгубват, когато плодовете и зеленчуците се замразят.
Що се отнася до плодове и зеленчуци е много по-важно количеството,
което изяждаме, отколкото под каква форма.
Ако предпочитате свежи – най-добрият вариант е да са прясно откъснати и веднага консумирани. Този лукс обаче е далечен на хората в града, които нямат градина. Тогава ви остава да си похапвате от тези в магазина, които няма да са запазили сто процента от полезните си вещества, но все пак ще са в пъти по-полезни от една вафла.
Ако пък предпочитате замразени, е време да спрете да вярвате, че те не са полезни, защото както става ясно, това съвсем не е така.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!