С якаш туку-що сме затворили очи, а вече е време за ставане и нов дълъг ден, с който трябва да се справим отлично. За да се чувстваме добре от сутринта до вечерта се нуждаем от приятен и енергизираш старт на делника. Днес ви предлагаме няколко страхотни идеи, които бързо ще повдигнат тонуса ви.
Закуска с гранола
250 г овесени ядки
90 г орехи
1 белтък
3 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 ванилия
2 с. л. олио
80 г тъмни стафиди
50 г кокосови стърготини за гарниране:
250 г дребни боровинки
2 банана
600 г кисело мляко
4 с. л. мед
Накълцаните орехи, овесените ядки и кокосовите стърготини се смесват в купа. Белтъкът се разбива на пяна, смесва се с кафявата захар и олиото, и отново се разбива.
Белтъчната смес се сипва към сухите съставки. Ароматизира се с ванилията и се разбърква добре. Сместа се разстила в голяма плитка тава и се пече около 20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се разбърква.
След това се охлажда и се прибавят стафидите. Бананите се намачкват с вилица и се смесват с киселото мляко и меда. В стъклени чаши на пластове се редят гранола, бананово-млечен крем и боровинки.
Завършва се с крем и боровинки. Поднася се веднага.
Мъфини със спанак
200 г бейби спанак
150 г Бяло саламурено сирене Маджаров
50 г сушени домати (в зехтин)
150 г Кашкавал от краве мляко Маджаров
320 г брашно
3 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л. кайенски пипер
1 щипка индийско орехче
200 мл прясно мляко
90 г краве масло
200 г Кисело мляко Маджаров
сол и черен пипер на вкус
Спанакът се залива с гореща вода и се оставя да се бланшира за около десетина секунди. След това се шокира в купа с леденостудена вода.
Отцежда се много добре от водата. След което се наситнява.Сиренето се нарязва на малки кубчета. 100 г от кашкавала също се режат на малки кубчета, а останалият кашкавал се настъргва. Сушените домати се накълцват.
Бакпулверът се смесва със содата, брашното, прясно смлян черен пипер на вкус, кайенския пипер, индийското орехче и сол на вкус.
Прибавят се спанакът, сиренето, нарязаният на кубчета кашкавал и доматите. Разбърква се. Маслото се разтопява.
Разбърква се с прясното и киселото мляко. Налива се към сухите съставки и се разбърква добре.Сместа се разпределя във форми за мъфини, в които са поставени хартиени кошнички. Поръсва се с настъргания кашкавал.
Мъфините се пекат около 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор).
Блокчета с мюсли
180 г фини овесени ядки
50 г стафиди
50 г червени боровинки
100 г сурови лешници (нарязани наедро)
1 пакетче слънчогледови семки (сурови и белени)
1 пакетче кокосови стърготини
4 с. л. краве масло
200 г мед (течен)
Всички сухи съставки се смесват в купа и се разбъркват. Маслото се разтопява и се оставя да се охлади. След това се смесва с меда, прибавя се към продуктите в купата и се разбърква много добре.
Сместа се изсипва в малка тавичка, застлана с хартия за печене. Заглажда се и се притиска, с помощта на дървена лъжица или шпатула. Пече се 20 минути в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор.
Изважда се от фурната, нарязва се на парчета с остър нож или с нож за пица и се връща обратно във фурната за още 10-15 минути, докато придобие златист цвят.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!