П лодове, зеленчуци и пресни морски дарове - това е всичко, което ни липсва през зимата, защото да си го кажем честно - доматите, които купуваме от магазина през ноември, нямат нищо общо с тези през юли... Ето защо събрахме няколко страхотни рецепти с продукти, които са в пъти по-вкусни праз лятото.
КАК ДА СЪХРАНЯВАМЕ ХРАНАТА ПРАВИЛНО
Лятна салата с печени чушки
600 г различни сортове сладки чушки (всякакви цветове)
1 червена люта чушка
1 зелена люта чушка
3 краставици
1 връзка магданоз
1 лимон (2 с. л сок от лимон и кората на 1 лимон)
1 скилидка чесън
50 мл зехтин
1 ч. л. суха мащерка
1 щипка чили на люспи (без семки)
сол на вкус
Всички чушки се слагат в тава, заливат се 1 с. л. от зехтина и се изпичат за около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Прехвърлят се в купа и се покриват с капак, за да се запарят. След това се обелват.
Краставиците се обелват и се нарязват на едри кубчета, обелените чушки се режат на едро, а магданозът се накълцва.
Чесънът се стрива на паста в хаванче. Добавят се мащерката и настърганата лимонова кора, стриват се и се разбъркват с 2 с. л. лимонов сок, щипка чили и зехтина.
В купа се разбъркват краставиците, чушките и магданозът. Посоляват се. Салатата се овкусява с дресинга и се сервира.
Многоцветна салата с освежаващ дресинг
Пълнени калмари в доматен сос
1 кг средно големи калмари (по 150–200 г всеки)
200 мл бяло вино
60 мл зехтин
4 филийки хляб
2 скилидки чесън
2 глави лук
2 стръка магданоз
2 стръка босилек
2 стръка майоран
2 стръка мента
2 с. л. каперси
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
400 г домати на кубчета
2 скилидки чесън
1 глава лук
30 мл зехтин
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
Чесънът и лукът за соса се нарязват на ситно и се запържват в зехтина. Наливат се доматите. Сосът се овкусява с риган, сол, черен пипер и захар и се оставя да къкри 8–10 минути, след което се пасира.
Калмарите се почистват. Пипалата се нарязват на ситно. Лукът и чесънът се наситняват. Каперсите, ментата, майоранът, босилекът и магданозът се накълцват. Хлябът се смила.
Пипалата се запържват в зехтина с лука и чесъна. Добавят се билките и каперсите, а минута по-късно – и хлебните трохи. Овкусява се със сол и черен пипер. Пържат се до златисто и се охлаждат.
Калмарите се пълнят със сместа и се затварят с клечки. Подреждат се в тава, заливат се с доматения сос и виното и се покриват с алуминиево фолио.
Пекат се около 50 минути в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор. Проверяват се с вилица. Сервират се с още зехтин и наситнени билки.
Нов прочит на добре познатата диня със сирене
Руло с тиквички и сирена
60 г краве масло
60 г брашно
250 мл прясно мляко
4 яйца
50 г сирене „Пармезан“
1 връзка копър
сол и черен пипер на вкус
50 г кашкавал за плънката:
1 с. л. зехтин
2 тиквички
100 г рукола
150 г козе сирене
2 печени червени чушки
100 г крем сирене
сол и черен пипер на вкус
Брашното се запържва в маслото. При постоянно бъркане се налива затопленото мляко и сместа продължава да се бърка, докато се сгъсти, след което съдът се дърпа от огъня.
Добавят се жълтъците, разбърква се и се охлажда. Белтъците се разбиват много добре и се прибавят на няколко пъти към сместа, като се бърка внимателно.
Сипват се настърганият пармезан и наситненият копър, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
Сместа се изсипва в тава, застлана с пергаментова хартия и се пече на 180 градуса до готовност – 15–20 минути. Докато е още топъл, готовият блат се завива на руло и се оставя леко да се охлади.
Плънката се приготвя като тиквичките се режат на тънки ленти, намазват се със зехтина и се пекат на грил тиган. След това се нарязват на кубчета.
Чушките се обелват и също се нарязват на кубчета. Крем сиренето се смесва с натрошеното козе сирене. Прибавят се тиквичките, чушките и накъсаната рукола, и ако има нужда се подправя със сол и черен пипер на вкус.
Плънката се разпределя върху блата. Навива се руло, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!